Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

Σόφια, η ήρεμη δύναμη των Βαλκανίων!

Η Σόφια είναι η πρωτεύουσα της Βουλγαρίας και βρίσκεται στα Δυτικά της χώρας.Στο Βορρά συνορεύει με τη Ρουμανία, δυτικά με τη Σερβία και νότια με την Ελλάδα.
Ο πληθυσμός της ανέρχεται στους 1.500.000 κατοίκους. Είναι πολιτιστικός και οικονομικός πόλος της περιοχής. Μια ήρεμη πόλη που φλερτάρει με τη Δυτική νοοτροπία. Πολύ πράσινο, ουρανοξύστες, πάρκα, καθαριότητα και σεβασμός στους πεζούς είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά της.

Εξόρμηση Σαββατοκύριακου, χωρίς φόβο, αλλά με πάθος. Ξεκινήσαμε οδικώς από την Ελλάδα με το ταξιδιωτικό γραφείο Kazakis Tours. Κάναμε πρώτα, μια στάση στο Blagoevgrand. Επαρχιακή πόλη με μεγάλες πλατείες, πεζοδρόμους και ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο.



Συνεχίσαμε για Σόφια. Μόλις τακτοποιηθήκαμε στο ξενοδοχείο, ξεκίνησε η εξόρμηση. Μεγάλα πάρκα, πλατείες, συντριβάνια, άνετα πεζοδρόμια και χαμογελαστά πρόσωπα.

Βίτοσα

Σαν την Ερμού στην Αθήνα, αλλά πολύ μεγαλύτερη. Μοιάζει περισσότερο στην Κνέζ Μιχαήλοβα του Βελιγραδίου. Μου έκανε πολύ θετική εντύπωση η καθαριότητα που υπήρχε παντού και όχι μόνο στο κέντρο. Μαγαζιά για φαγητό, καφέ και ποτό, παγκάκια για να ξεκουράζονται οι επισκέπτες, αλλά και ανταλλακτήρια χρημάτων.


Καθεδρικός Ναός του Αλέξανδρου Νέφσκι

Ο δεύτερος μεγαλύτερος ναός των Βαλκανίων, με πρώτο αυτού του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι. Χτίστηκε το 1912 προς τιμήν του Ρώσου τσάρου Αλεξάνδρου Β΄ που απελευθέρωσε τη χώρα από την Οθωμανική αυτοκρατορία. Μπορεί να φιλοξενήσει 5.000 επισκέπτες. Οι τρούλοι του καθεδρικού ναού είναι επιχρυσωμένοι. Το καμπαναριό έχει ύψος 53 μέτρα, διαθέτει 12 καμπάνες οι οποίες όταν χτυπούν ακούγονται σε απόσταση 15 χιλιομέτρων.


Ναός της Αγίας Σοφίας

Βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον Καθεδρικό Ναό του Αλεξάντερ Νέφσκι. Πρόκειται για μια μικρή παλιοχριστιανική καλοδιατηρημένη εκκλησία, που θυμίζει Ελλάδα. Στο πάτωμα σε αρκετά σημεία υπάρχουν γυάλινα «πλακάκια» για να δείτε τα ερείπια του ναού, πάνω στον οποίο χτίστηκε η τωρινή εκκλησία.


Μνημείο του αγνώστου στρατιώτη
Δίπλα στο Ναό της Αγίας Σοφίας και απέναντι από τον καθεδρικό ναό του Αλεξάντερ Νέφσκι.Το μνημείο είναι αφιερωμένο στο Βούλγαρο άγνωστο στρατιώτη που πολέμησε για την ανεξαρτησία της πατρίδας του. Σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Nikola Nikolov το 1981. Στο μνημείο θα δείτε την αιώνια φλόγα και ένα γλυπτό που απεικονίζει ένα λιοντάρι,του Andrey Nikolov.


Ρώσικη εκκλησία του Αγίου Νικολάου
Δεν έχει μεγάλο μέγεθος, αλλά υπέροχους τρούλους και βρίσκεται στην άκρη ενός υπέροχου πάρκου. Το εσωτερικό της θυμίζει μοναστήρι καθώς είναι σκοτεινό. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το υπόγειο του ναού και να γράψετε την επιθυμία/ευχή σας τον Αγ. Σεραφείμ.

Πηγή:wikipedia


Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (Ροτόντα)
Καλά κρυμμένος θησαυρός στο κέντρο της πόλης, μεταξύ του Προεδρικού μεγάρου και του ξενοδοχείου Balkan. Πρόκειται για ροτόντα (στρόγγυλο σχήμα) της πρωτο χριστιανικής περιόδου.


Εκκλησία της Αγίας Κυριακής
Στο τέλος της Βίτοσα δεσπόζει ο ορθόδοξος ναός της Αγίας Κυριακής. Χτίστηκε το 10ο αιώνα και ήταν με πέτρινα θεμέλια και από ξύλο στην συνέχεια καταστράφηκε και χτίστηκε πολλές φορές. Έχει όμορφους πράσινους τρούλους.


Άγαλμα του έφιππου τσάρου Αλέξανδρου Β

Βρίσκεται απέναντι από τη Βουλή και χτίστηκε προς τιμήν του απελευθερωτή της Βουλγαρίας τσάρου Αλέξανδρου για τον οποίο χτίστηκε και ο καθεδρικός ναός, που βρίσκεται στην ευθεία.


Άγαλμα της Αγίας Σοφίας

Στο κέντρο, έξω από το σταθμό μετρό Serdika. Είναι δύσκολο να το δεις με κάθε λεπτομέρεια και να το φωτογραφίσεις. Είναι αρκετά ψηλό και εντυπωσιακό. Αντικατέστησε το άγαλμα του Λένιν, καθώς θέλουν να αποτινάξουν το Σοβιετικό καθεστώς.

Κρατικό Θέατρο Ιβάν Βάζοφ
Νεοκλασικό κτίριο, το οποίο ολοκληρώθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα.Με εντυπωσιακή πρόσοψη, μπροστά σε πάρκο με συντριβάνι, πολύ κοντά στη Ρώσικη εκκλησία.

Πηγή:tripadvisor

Εκκλησία της Μπογιάνα
Στους πρόποδες του όρους Βίτοσα, μακριά από το κέντρο, σε πάρκο δεσπόζει η Μεσαιωνική Βουλγάρικη Ορθόδοξη Εκκλησία Μπογιάνα. Είναι προστατευόμενο μνημείο της Ουνέσκο και διαθέτει εισιτήριο.

Τζαμί Banya Bashi

Χτίστηκε τον 16ο αιώνα από τον αρχιτέκτονα Sinan, και είναι το μοναδικό τζαμί που συνεχίζει να λειτουργεί στη Σόφια.Η είσοδος είναι δωρεάν, αλλά οι γυναίκες θα πρέπει να φορούν μαντήλα στα μαλλιά και όλοι οι επισκέπτες να μην φορούν υποδήματα.

Πηγή:tripadvisor

Οι καμπάνες

Ένα πρωτότυπο μνημείο συμφιλίωσης των λαών.Φιλοξενεί 107 διαφορετικές καμπάνες από όλο τον κόσμο, με την συμμετοχή κρατών σχεδόν από όλο τον κόσμο, τα οποία παρέδωσαν από μια καμπάνα σαν σύμβολο της πατρίδας τους σαν σύμβολο ειρήνης.Λίγο έξω από το κέντρο, στο πάρκο Kambanite.

Πηγή:tripadvisor

Γλυπτό των Slaveikovs

Πρόκειται για γλυπτό που απεικονίζει δυο κυρίους που καθονται σε παγκάκι και όλοι οι τουρίστες βγαίνουν μαζί τους φωτογραφία. Απέναντι από το Γαλλικό ινστιτούτο, στην ομώνυμη πλατεία.


Δικαστήριο

Ωραίο, επιβλητικό κτίριο στο τέλος της οδού Βίτοσα, χτισμένο στα τέλη της δεκαετίας του 1930. Μεγαλοπρεπές με δύο ομοιώματα λιονταριών στην είσοδο.


Συνεδριακό κέντρο National Palace of Culture Congress Centre

Απέναντι από το ξενοδοχείο Hilton, στην αρχή της Βίτοσα. Περιβάλλεται από ένα όμορφο πάρκο με συντριβάνια.Χτίστηκε το 1981. Διαθέτει 15 αίθουσες δυναμικότητας 100 έως 4000 θέσεων 55 meeting rooms . Το 2008 τιμήθηκε με το βραβείο EBA “European Quality” , και το 2005 με το βραβείο AIPC Apex Award σαν το "καλύτερο συνεδριακό κέντρο στον κόσμο ".

Tips
  • Φαγητό στο Happy ή σε κάποιο μαγαζί στη Βίτοσα.
  • Επίσκεψη στο όρος Βίτοσα και βόλτα με το τελεφερίκ.
  • Αν είστε λάτρεις των μουσείων μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Μουσείο της Ιστορίας της Σόφιας και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
  • Ανταλλάξτε τα ευρώ σε λέβα (το εθνικό τους νόμισμα), βρείτε ανταλλακτήρια στα οποία να σας συμφέρει η ισοτιμία.
  • Στον ομώνυμο σταθμό μετρό, περιηγηθείτε στα ερείπια της αρχαίας πόλης Serdica.                                                                                                                                                                                                       


     Έχετε επισκεφθεί τη Σόφια; Σας άρεσε;










6 σχόλια:

  1. Δεν έχω πάει Σόφια, όχι. Ενδιαφέρουσα φαίνεται όπως μας ταξίδεψες εκεί. Χαίρομαι που πέρασες καλά, είδες πολλά και άλλαξες διάθεση σίγουρα.
    Καλό μήνα Αριάδνη μου με όμορφες χειμερινές εξορμήσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν έχω πάει στη Σόφια και μάλλον δεν με βλέπω να πηγαίνω μια και λόγω ηλικίας, οι μετακινήσεις μόνο με την σκέψη με κουράζουν... αλλά λατρεύω τα οδοιπορικά των φίλων μου, τις κατατοπιστικές τους φωτό και ειδικά όταν αισθάνομαι πως πέρασαν καλά!
    Πάντα τέτοια Αριάδνη μου και καλό μας μήνα!
    ΑΦιλάκια πολλά και χαμογελαστά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν έχω πάει ποτέ Αριάδνη μου, αλλά μετά την ξενάγηση σου θα το ήθελα πολύ. Μέχρι τώρα δεν έχουμε ταξιδέψει σχεδόν καθόλου και είναι στα μεσοπροθεσμα σχέδια μας να το κάνουμε, μαζί με το σπουργιτάκι μας. Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν έχω επισκεφτεί τη Σόφια, αλλά εντυπωσιάστηκα με αυτά που μας έδειξες!
    Δεν φανταζόμουν ότι είναι τόσο ωραία πόλη.
    Ιδιαιτέρως μου άρεσε το γλυπτό των Slaveikovs!
    Άντε, να πηγαίνεις εκδρομές συχνότερα, να βάζεις φωτογραφίες, για να ταξιδεύουμε κι εμείς, που λόγω μητρός είναι αδύνατον να το κάνουμε!
    Κίσιζ Αριάδνη Στ.!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό να ταξιδευουν οι φιλες και να μας ξεναγουν οπως εσύ Αριαδνη μου στα μερη που πατε..ειναι σαν να κανουμε και εμεις τα ταξιδια αυτα μαζί σας.. Γιατί οπως λεει και η Άιναφετς πιο πανω για μας είναι πια δύσκολο να παμε μακρινα ταξιδια...μεχρι εδω κοντα και πολύ μας ειναι..
    Σε ευχαριστουμε για το ταξθδι στην Σοφια..υπεροχη πολη και οι φωτογραφιες σου επισεις..
    Να περνας καλα με οτι κανεις.. καλο σου μηνα .. φιλω σε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ ενδιαφέρουσα και προσεγμένη η παρουσίαση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή