Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020

Βιέννη, η αριστοκρατική πρωτεύουσα της Αυστρίας!





Ένας προορισμός που αγαπούν οι Έλληνες και τον επισκέπτονται κυρίως τα Χριστούγεννα, όπως κάναμε και εμείς!
Μπαίνοντας στη χώρα συναντάς πολλές ανεμογεννήτριες για την παραγωγή ρεύματος. Για τη θέρμανσή τους οι Αυστριακοί καίνε τα σκουπίδια τους και με το αέριο που εκλύεται θερμαίνονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Μάλιστα αγοράζουν και σκουπίδια από γειτονικές χώρες για το σκοπό αυτό. Πρωτοποριακό!
Μπαίνοντας στην πόλη, κάτι που μου έκανε θετική εντύπωση,ήταν η καθαριότητα σε όλα τα σημεία και όχι μόνο στο κέντρο.Η σύγχρονη αρχιτεκτονική έχει κάνει ένα ωραίο πάντρεμα με τα διατηρητέα κτίρια. Τα μέρη που πρέπει να επισκεφθείτε είναι πολλά και εγώ θα σας περιγράψω τα πιο σημαντικά, στα οποία πήγα.



Καθεδρικός ναός του Αγίου Στεφάνου
Βρίσκεται σε κεντρικό σημείο και είναι ο Μητροπολιτικός ναός της πόλης. Χτίστηκε το 1160 μΧ πάνω σε παλαιότερο ναό, έχει 137 μέτρα ύψος και είναι Γοτθικού ρυθμού. Μπορείτε να πάτε με το μετρό και να σταματήσετε στην ομώνυμη στάση.Ωραίο κτίριο εξωτερικά και εσωτερικά. Είναι κλειστά με κάγκελα μέχρι ένα σημείο. Μπορείς να ανάψεις ρεσω κεράκια ή να γράψεις την προσευχή σου και να τη ρίξεις στο ειδικό κουτί. Πρώτη φορά αντίκρισα από κοντά εκκλησιαστικό όργανο. Το 1791 τελέστηκε η κηδεία του Μότσαρτ, ενώ φυλάσσονται και τα οστά του Αγίου Βαλεντίνου. Προσοχή γιατί έχει αρκετό κόσμο και η είσοδος είναι δωρεάν. Η φωτογραφία είναι ένα πολύ μικρό δείγμα από το μεγαλοπρεπή ναό. Ακριβώς απέναντι έχει ένα καφέ με τζαμαρία που προσφέρει απίστευτη θέα. Κοιτάξτε ψηλά και θα το βρείτε....



Ανάκτορο Σενμπρούν
Πρόκειται για τα θερινά ανάκτορα των Αψβούργων από τον 18ο αιώνα έως το 1918, βρίσκονται λίγο πιο έξω απ' το κέντρο και εξυπηρετεί και μέτρο σε κοντινή απόσταση. Διαθέτει ζωολογικό κήπο, βοτανικό κήπο και 32 αγάλματα που αντιπροσωπεύουν θεότητες και αρετές.

Ανάκτορο Μπελβεντέρε
Πρόκειται για τη θερινή έπαυλη του πρίγκηπα Ευγένιου και χτίστηκε το 1714. Μετά τον θάνατο του Πρίγκηπα το 1736, το συγκρότημα το κληρονόμησε η ανιψιά του, πριγκίπισσα Βικτώρια, μιας και ο ίδιος ήταν άκληρος. Πλέον φιλοξενεί εκθέσεις ζωγραφικής και είναι η πινακοθήκη της πόλης. Έχει δύο κτίρια και έναν όμορφο καταπράσινο κήπο με συντριβάνι. Βρίσκεται νοτιοανατολικά του κέντρου.




Όπερα της Βιέννης
Μια από τις διασημότερες του είδους της. Διαθέτει 1700 θέσεις.Η κατασκευή της ξεκίνησε το 1863 και η πρώτη παράσταση δόθηκε στα εγκαίνια στις 25 Μαΐου του 1869 με την όπερα "Ντον Τζιοβάννι" του Μότσαρτ.Σχεδόν μια ευθεία από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου, περίπου ένα τέταρτο περπάτημα. Ακριβώς μπροστά υπάρχει στάση μετρό.





Rathausplatz, το δημαρχείο της Βιέννης
Το κτίριο είναι χτισμένο σε νέο-γοτθικό στιλ και έχει ύψος 100 μέτρα. Φιλοξενεί βιβλιοθήκη και ένα πλούσιο αρχείο της όμορφης πόλης. Πήγαμε Χριστούγεννα και είδαμε τη διάσημη Χριστουγεννιάτικη αγορά με τις τσιμπημένες τιμές. Ήπιαμε το γνωστό γλυκό αρωματικό κόκκινο κρασί Glühwein, πήραμε μαγνητακια (3€ το πιο φτηνό) είχε πολλά καταστήματα και δεν παραλείψαμε τα σοκολατάκια Μότσαρτ.

Αυτοκρατορικό ανάκτορο Hofburg
Χτίστηκε το 1460 σε γοτθικό ρυθμό και ανακαινίστηκε μεταξύ 1754 και 1773 από την πρώτη αυτοκράτειρα Μαρία Θηρεσία. Πρόκειται για μια μεγάλη έκταση και ένα όμορφο παλάτι επισκέψιμο, κοντά στο κέντρο.


Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης
Χτίστηκε το 1891. Η συλλογή έργων του μουσείου προέρχεται από συλλογές των Αψβούργων αυτοκρατόρων. Φιλοξενεί τον πίνακα του Ιταλού ζωγράφου Ραφαέλο με τίτλο "Madonna του λιβαδιού" καθώς και άλλα σημαντικά έργα γνωστών καλλιτεχνών.

Τι να φάω;
Δοκιμάστε το διάσημο Βιεννέζικο σνίτσελ, στρούντελ, Kaisersmarrn (γλυκό απο αλευρι, γάλα και σως μήλου), Schweinsbraten (ψητό χοιρινό με ζωμό και ξινό λάχανο), Kasespätzle (ζυμαρικά που συνοδεύονται με καραμελωμένα κρεμμύδια), Kasekrainer (το δικό τους street food, λουκάνικα γεμιστά με τυρί σε ψωμάκι) και Sacher Torte (διάσημη σοκολατένια τούρτα ή πάστα με μαρμελάδα).




Σουβενίρ: Τα σοκολατακια Mozart, μαγνητάκια, η κούπα στην οποία θα πιεις το γλυκό αρωματικό κρασί, λικέρ σοκολάτας, μαρτζιπαν, διάφορες πραλίνες και αν πάτε Χριστουγεννα τα κλασσικά χριστουγεννιάτικα σουβενίρ που αναγράφουν "Vienna" 🙂



Πήγα τα Χριστούγεννα του 2019 ημερήσια εκδρομή μιας και η βάση μας ήταν η Βουδαπέστη. Περάσαμε με λεωφορείο από τη μια χώρα στην άλλη, χωρίς έλεγχο ταυτότητας ή διαβατηρίων. Απείχε περίπου 4 ώρες από τη Βουδαπέστη.



Έχετε πάει στη Βιέννη;
Πως σας φάνηκε;   


Υγ:Οι φωτογραφίες είναι δικές μου εκτός κι αν αναφέρω το αντίθετο.

4 σχόλια:

  1. Υπέροχη Βιέννη!
    Κάποια στιγμή θα ήθελα να την επισκεφτώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είχα πάει πρωτοχρονιά του 2004 Επισκεφτήκαμε και το Σάλτσμπουργκ επίσης πανέμορφο και γραφικό!!! Όντως είναι πανέμορφη με πολύ ψηλό βιωτικό επίπεδο. Από τις πόλεις που θα ήθελα να μείνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λατρεύω τα ταξιδια Αριάδνη μου όπως και να είναι ακομα και μεσα απο τα τις φωτογραφίες.. η Βιέννη ειναι υπέροχη η εγγονη μου πήγε πριν λίγες μέρες και της έκανε εντυπωση οπως και σε σένα εκτός απο του γοτθικού ρυθμού κτήρια της και την καθαριότητα της ..
    Και σε αλλα ταξίδια σου ευχομαι Αριαδνη μου.. καλό Σαββατοκύριακο.. φιλιαααα!!!😊

    ΑπάντησηΔιαγραφή