Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

Διάβασα: Η νύφη φορούσε μαύρα της Σόφης Θεοδωρίδου

Αυτό που μου αρέσει είναι όταν τα βιβλία πραγματεύονται αληθινές ιστορίες, γιατί κακά τα ψέμματα η ζωή γραφει τα καλύτερα σενάρια.
Το βιβλίο της κ. Σόφης Θεοδωρίδου απο τις εκδόσεις Ψυχογιός γράφει στο οπισθόφυλλό του : "Σεπτέμβρης του '22. Η νεαρή Αντριανή καταφτάνει στη Σαλονίκη μαζί με το υπόλοιπο ανθρώπινο κοπάδι των προσφύγων. Πεντάρφανη και ολομόναχη, με δυο μάτια πράσινα, μαγικά σαν τα βοτάνια της, θα βρει στήριγμα σε μια καλοκάγαθη ηλικιωμένη Πόντια. Στο ξεδίπλωμα του χρόνου, με τις ανταλλαγές των πληθυσμών, θα εγκατασταθεί σ' ένα μουσουλμανικό χωριό της Μακεδονίας. Εκεί, ανάμεσα σε ανθρώπους πονεμένους που μιλούν ελληνικά, τουρκικά, ποντιακά κι αρμένικα, και που προσπαθούν να στηρίξουν τις ψυχές και τις ζωές τους, η Αντριανή θα αποθέσει την ευτυχία της στα χέρια του ρωμαλέου Άρη με την ηράκλεια δύναμη. Θα προκαλέσει τη μοίρα φορώντας ένα μαύρο φόρεμα για νυφικό. Κι αυτή θα δεχτεί την πρόκληση… Σε μια Ελλάδα που ανεμοδέρνεται στις θύελλες του εικοστού αιώνα, μια γυναίκα τολμά να ορθώσει το ανάστημά της απέναντι σε μια κοινωνία, όπου τον πρώτο λόγο έχει ο άντρας και η πεθερά, για να αναδειχτεί πληγωμένη αλλά νικήτρια."

Το βιβλίο το διάβασα το καλοκαίρι και ήταν απο αυτά που δεν θες να αφησεις και να τελειώσει. Επίσης η συγγραφέας και σε αυτό το βιβλίο της συνδέει τα γεγονότα με το ιστορικό πλαίσιο της εποχής και βοηθά πολύ στο να τοποθετηθεί σωστά χρονικά και ο αναγνώστης. Όπως έγραψα και στο blog της συγγραφέως μου αρέσει που το τέλος δεν είναι και πολυ ευτυχισμένο. Αν και θα ήθελα την ηρωίδα, να είναι με τον άντρα που αγάπησε όσο τίποτε άλλο, καταννοώ πως θα υπήρχε θέμα με την πλοκή. Δυστυχως απ τη μικρή εμπειρία μου, ακόμη και τωρα ζευγάρια διαλύονται και καταστρέφονται ζωές, ελέω χρημάτων....

Κάτι άλλο πολύ ενδιαφέρον είναι, το ζήτημα της θρησκείας και πως την αντιλαμβάνεται η Αντριανή. Αν και δεν έχω περάσει τα όσα πέρασε, έχω την ίδια άποψη και πιστεύω και γω με τον τρόπο μου. Ελπίζω να με συγχωρέσει αυτη η ανωτερη δύναμη για την αμφισβήτηση. Χριστιανη Ορθόδοξη ειμαι, δεν έχω σκοπό να αλλαξω θρησκεία.

Θα ήθελα πολύ να ζούσα εκείνη την εποχή, σίγουρα θα αντιδρούσα πολύ νωρίτερα, όπως η ηρωίδα. Δεν μπορώ να με φανταστω δίχως βιβλία, υποταγμένη στα "πρέπει" που άλλοι όρισαν για μένα. Ακόμη και σημερα υψώνω ανάστημα, όταν αδικούμαι ή αδικείτε κάποιος και δεν το μετανιώνω , αν δεν είμαι αρεστή.

13 σχόλια:

  1. Δεν το έχω διαβάσει...με την παρουσίασή σου θέλω να το διαβάσω!
    Καλή εβδομάδα!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Αριάδνη, το βιβλίο ακούγεται πολύ ενδιαφέρον και το δικό σου σχόλιο το κάνει ακόμα πιο αξιόλογο..Καλή εβδομάδα, ΧΟΧΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλημερα! καλη εβδομαδα!
    εχω ακουσει πολυ καλα λογια αλλα δεν το εχω διαβασει ακομα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπήκε στα προσεχώς!
    Μιλ μερσί! Πολύ όμορφη παρουσίαση μάτια μου! ♥
    ( η μουσική σου τα σπάει!!!! Δεν είχα υπόψη το Cry me a river Fitzgerald την οποία και λατρεύω! Εξαιρετικό κομμάτι!!! Δεν έχω λόγια! Μαγεύτηκα! Όπως κι από το 3ο κομμάτι)
    Το at last το γνώριζα! Δεν υπάρχεις ! Νόμιζα ότι ήταν δική μου λόξα μόνο...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αριάδνη μου, ούτε κι εγώ το έχω διαβάσει αλλά στα προσεχώς! Το σημειώνω!
    Μου άρεσε πολύ η παροσυίαση σου!
    Και φυσικά, κακά τα ψέματα η Ζωή γράφει τα καλύτερα σενάρια, ρώτα κι εμένα, κάτι ξέρω!
    Να έχεις μια όμορφη εβδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ακούγεται πολύ ενδιαφέρον τό βιβλίο πού μάς παρουσίασες Αριάδνη μου!
    Μπαίνη στήν λίστα μου!!Καλή εβδομάδα!!Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό το βιβλίο με κάποιον τρόπο τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται συνεχώς μπροστά μου. Είμαι πάντα ένα βήμα πριν να το πάρω, αλλά τελικά με κερδίζει κάποιο άλλο και έτσι πάει αναβολή επί αναβολών...
    Νομίζω πως δεν είμαι έτοιμη αυτή τη στιγμή ψυχολογικά για να το διαβάσω (τη συγκεκριμένη περίοδο εννοώ), γιατί θέλω κάτι πιο ανάλαφρο, αλλά είναι σίγουρα μέσα σε εκείνα που θα επιλέξω κάποτε! Άλλωστε....με ακολουθεί εδώ και χρόνια!! ;-)
    Καλό βράδυ Αριάδνη μου και καλή εβδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Είναι μια εποχή πολύ ενδιαφέρουσα για να διαβάσεις τις αληθινές ιστορίες των ανθρώπων της...
    (Υπέροχη μουσική, παρεπιπτόντως!!!!)
    Καλή χρονιά!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μου αρέσουν επίσης τα βιβλία που έχουν ιστορική και αληθινή βάση !!! Το σημειώνω γιατί τώρα διαβάζω ένα εξαιρετικό βιβλίο ΄΄Με το διωγμό στην ψυχή΄΄ που αφορά στο τραύμα την Μικρασιατικής καταστροφής σε τρείς γενιές!!!
    Κόντρα στο κατεστημένο και στα σκουριασμένα μυαλά Αριάδνη μου και με κόστος!!
    Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αριάδνη μου καλό απόγευμα!! Μου αρέσουν τόσο πολύ οι βιβλιοπαρουσιάσεις σου! Το συγκεκριμένο βιβλίο το εχω δει στη Βικαιλέα Δημοτική βιβλιοθήκη του Ηρακλείου αλλά δεν το εχω ακόμα δανιστει! Οταν τελειώσω εκείνο που διαβάζω θα το ψάξω!!! Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. λατρευω τα βιβλια, και αυτο φαινεται ενδιαφερον. Σε ευχαριστω Αριαδνη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Όπως και η nikol από πάνω μου αρέσουν κι εμένα τα βιβλία με ιστορική/αληθινή βάση!! Θα μπει σίγουρα στη λίστα μου!!! Εξαιρετική η παρουσίαση σου!!
    Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ντάξει ζηλέυω τους ανθρώπους που διαβάζουν γρήγορα. Εγώ ακόμα διαβάσω τα αδιάβαστα βιβλία της βιβλιοθήκης του άντρα μου. Την κρατάω την πρότασή σου όμως!!! Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή