Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Είδα: Επίσκεψη στο μουσείο κέρινων ομοιωμάτων του Θεόδωρου Κοκκινίδη!


Γνώριζα την υπέροχη δουλειά του κ.Κοκκινίδη από τα σχετικά ρεπορτάζ των ΜΜΕ και ήθελα πολύ με την πρώτη ευκαιρία που θα μου δοθεί να το επισκεφθώ.
Πρώτη μέρα του 2016 λοιπόν, κάναμε ποδαρικό στο μουσείο κέρινων ομοιωμάτων του στα Κηπιά Καβάλας. Θα βρείτε εύκολα τον χώρο μιας και στο χωριό υπάρχουν πινακίδες που σας καθοδηγούν, κι ακόμη κι αν "χαθείτε" κάποιος  φιλόξενος κάτοικος θα σας οδηγήσει στο σωστό μέρος.


 (Πηγή εικόνας: kerinaomoiomata.gr/ )

Το μουσείο άνοιξε για πρώτη φορά στις 25 Μαρτίου 2010. Συντηρείται μόνο από τους επισκέπτες και φιλοδοξεί να μεγαλώσει και να φιλοξενήσει κι άλλα εκθέματα, μιας και η τέχνη και η δίψα για δημιουργία είναι αστείρευτη.



Φιλοξενούνται τα ομοιώματα Ελλήνων προσωπικοτήτων, όπως της Βούλας Πατουλίδου που ολοκληρώθηκε το 2012. Ο κ.Κοκκινίδης μας ανέφερε πως τα ρούχα του ομοιώματος της  τα δώρισε η ίδια. Της Μελίνας Μερκούρη το οποίο δημιουργήθηκε το 2008, του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Ανδρέα Παπανδρέου , της Μαρίας Κάλλας, του Κώστα Βουτσά το οποίο δημιουργήθηκε το 2003. Της Τζένης Καρέζη που ήταν η δεύτερη φιγούρα που έπλασε το 1997, της Αλίκης Βουγιουκλάκη φιλοτεχνήθηκε το 2002 και είναι εμπνευσμένο από τη ταινία "Μοντέρνα σταχτοπούτα". Του Θοδωρή Ζαγοράκη ήταν έτοιμο το 2013. Ο αθλητής σύμφωνα με τον κ. Κοκκινίδη δώρισε και αυτός τη στολή του.




Του Μίμη Πλέσσα που ολοκληρώθηκε το 2010. Ο μαέστρος επισκέφθηκε το μουσείο και φωτογραφήθηκε με την κέρινη δημιουργία. Της Ρένας Βλαχοπούλου δημιουργήθηκε το 2012 και είναι εμπνευσμένο απο την ταινία ¨Η θεία μου η χίπισσα". Της Ζωζώς Σαπουντζάκη η οποία πόζαρε στο δημιουργό το 2014 και λίγους μήνες αργότερα ολοκληρώθηκε το έργο. Του Οδυσσέα Ελύτη το 2015 , το οποίο είναι από τα πιο πρόσφατα. Του ζωγράφου Γιάννη Τσαρούχη, αλλά και του ίδιου του κ.Κοκκινίδη.  





Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν και προσωπικότητες παγκόσμιου βεληνεκούς. Όπως του Michael Jackson που φιλοξενείται σε δυο διαφορετικές φάσεις της ζωής του. Το ένα ομοίωμα εμπνευσμένο από την καλλιτεχνική φάση του βασιλιά της Ποπ την περίοδο του 1993, ήταν το πρώτο που δημιούργησε ο κ.Κοκκινίδης όταν ήταν μόλις 16 χρονών.


Το επόμενο ήταν έτοιμο το 2005.


 Της Μαντόνα που ολοκληρώθηκε το 2008, του Elvis Presley το 2007, της Πριγκίπισσας Νταϊάνα το 2011, του Johnny Depp δημιουργήθηκε το 2011, της πανέμορφης Angelina Jolie της οποίας η εικόνα του ομοιώματος είναι εμπνευσμένη από την ταινία "The Tοurist" και ολοκληρώθηκε το 2013







και της Whitney Houston, το οποίο είναι και το πιο πρόσφατο δημιούργημα. Εμπνευσμένο από την περίοδο του άλμπουμ της, I look to you, το οποίο ήταν το τελευταίο της καριέρας της και κυκλοφόρησε το 2009.


Ο κ. Κοκκινίδης είναι αυτοδίδακτος. Κατασκευάζει τα έργα του μέσα σε περίπου ένα εξάμηνο και επιλέγει προσωπικότητες αρεστές στο ευρύ κοινό αλλά και στον ίδιο. Πιθανολογώ πως τα εκθέματα για να συντηρηθούν θα χρειάζονται συγκεκριμένες θερμοκρασίες και φωτισμό, αλλά είναι κάτι που ξέχασα να ρωτήσω.

Στο site του περιγράφει:
" Για τη δημιουργία ενός ομοιώματος δεν απαιτείται μεγάλη ποσότητα κεριού αφού με αυτό φτιάχνονται μόνο το πρόσωπο και τα χέρια, το υπόλοιπο μέρος φτιάχνεται όπως και ένα απλό γλυπτό, αυτό εξάλλου συμβάλει και στη καλή ισορροπία του ομοιώματος και τονίζει ότι τα εκθέματα πρέπει να φυλάσσονται σε ανήλιαγο μέρος.

Αρκετός χρόνος χρειάζεται για τη δημιουργία ενός ομοιώματος προκειμένου να αποδοθούν σωστά τα χαρακτηριστικά του προσώπου. Στη συνέχεια απαιτείται συνεργασία με κομμώτρια και μοδίστρα για τη δημιουργία χαρακτηριστικής κώμης και ενδυμασίας".

Στη δημοσκόπηση του site για το "Ποιός θα είναι το επόμενο έκθεμα" την πρώτη θέση καταλαμβάνει
ο Αριστοτέλης Ωνάσης, τη δεύτερη ο Τσάρλι Τσάπλιν, ακολουθεί ο Αλέκος Αλεξανδράκης και στην τελευταία θέση βρίσκεται η Τζένιφερ Λόπεζ!

Εσείς τι λέτε;;;;;;

Μείναμε περίπου 15 λεπτά, φωτογραφίζαμε και θαυμάζαμε τις φιγούρες που έμοιαζαν αληθινές και έτοιμες να σου μιλήσουν. Ο χώρος είναι πολύ ωραία διακοσμημένος με το κατάλληλο φόντο να συνοδεύει κάθε έκθεμα.  Φυσικά δεν παρέλειψα να γράψω στο βιβλίο των εντυπώσεων, το οποίο είχε διθυραμβικά σχόλια απο Έλληνες και ξένους επισκέπτες.

Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλίκ εδώ !
Οι φωτογραφίες είναι δικές μου, εκτός αν αναφέρεται κάπου η πηγή.



Αριάδνη Στεφανίδου

10 σχόλια:

  1. ειναι υπεροχα
    θελω και εγω να τα δω απο κοντααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πωπω! Τί εκπληκτική δουλειά! Τί λεπτομέρεια!
    Μπορώ να τα χαζεύω με τς ώρες!
    Ευχαριστούμε που μας τα παρουσίασες, κορίτσι μου! Να είσαι καλά και να έχεις μια όμορφη εβδομάδα! ΣΣΣΣΜΟΥΤΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. είχα δει μια εκπομπή με το συγκεκριμένο μουσείο!! πραγματικά πολύ ωραία και πετυχημένα έργα!! είναι ταλέντο!! καλή εβδομάδα, φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι καταπληκτική δουλειά!!! Εξαιρετικό! Ευχαριστούμε για την παρουσίαση!

    Αριάδνη τώρα διαπίστωσα πως και έχεις και αυτό το blog! Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ καλοφτιαγμένα μου φαίνονται!!!!
    Ωραία δουλειά έχει κάνει ο κ. Κοκκινίδης.
    Κρίμα μόνο που μας πέφτει μακριά το μουσείο, για να τα θαυμάζαμε κι εμείς.
    Ευχαριστούμε που μας παρουσίασες έστω κάποια από τα εκθέματα.
    Φιλάκια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τι ωραίο! Θέλω να πάω και εγώ. Μπράβο του!
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν γνώριζα ότι είχαμε κάτι τέτοιο στην Ελλάδα!! Μπράβο στον κ Κοκκινίδη!!! Μακάρι να χει επισκεψιμότητα το μουσείο!! Εξαιρετική η δουλειά!! Να σαι καλά κοπέλα μου!!
    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. υπεροχη δουλεια πολλα πολλα μπραβο!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή