Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του Αλέξη Σταμάτη "Το βιβλίο της βροχής" στις Σέρρες!



Τον Αλέξη Σταμάτη λογοτεχνικά τον γνώρισα , πριν δυο χρόνια, σε ένα μπαζάρ βιβλίου, στο οποίο έπεσε κυριολεκτικά στα χέρια μου,  ο "Έβδομος ελέφαντας" το πρώτο του μυθιστόρημα.  Έκτοτε έχω βαλθεί να διαβάσω ό,τι έχει εκδώσει.
Μέσα από το προφίλ του στο facebook έμαθα για την παρουσίαση του βιβλίου την Παρασκευή 1 Απριλίου στις 19:00, στις Σέρρες και φυσικά δεν μπορούσα να λείπω. "Το βιβλίο της βροχής" , το είχα ήδη , αλλά δεν το διάβασα για να απολαύσω την παρουσίαση.


"Αθήνα, 2009. Kατά τη διάρκεια μιας ηλιόλουστης μέρας, ξεσπά ξαφνικά μια από τις πιο άγριες καταιγίδες στην ιστορία της πόλης, αιφνιδιάζοντας τους ήρωες του βιβλίου, οι οποίοι συνδέονται με ποικίλους τρόπους μεταξύ τους. Χαρακτήρες διαφορετικοί, με ισχυρά κίνητρα και επιθυμίες, βιώνουν, ο καθένας με τη δική του ιδιοσυγκρασία, την καταλυτική επίδραση της μπόρας. Η βροχή επεμβαίνει έντονα και καθοριστικά στη ζωή τους. Ανατρέπει τα σχέδιά τους, εκτρέπει τον ρου της κάθε ιστορίας και αποκαλύπτει κρυμμένα μυστικά και απωθημένα, οδηγώντας στην εξιλέωση ή στην κάθαρση. Αλληλεπιδρώντας, το φυσικό φαινόμενο και ο άνθρωπος ανασυστήνουν τη μοίρα της ημέρας, της ώρας, της στιγμής. Ένα πάντως είναι το σίγουρο. Όταν η καταιγίδα πλέον τελειώνει και ο ουρανός γίνεται πάλι καθαρός, κανένας από τους ήρωες δεν είναι εκείνος που ήταν πριν πέσει η πρώτη σταγόνα".


Η εκδήλωση ξεκίνησε λίγο μετά τις 19:30 στο καφέ Αίγλη, σε συνεργασία με το Βιβλιοπωλείο Σχολαρχείο και τις εκδόσεις Καστανιώτη, οι οποίες μου έστειλαν και πρόσκληση σε ηλεκτρονική μορφή.

Ο χώρος όμορφος και ζεστός με μουσική που άρμοζε στην περίσταση. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα και άκουγε προσεκτικά. Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών κ.Παναγιώτης Μέντης και η ηθοποιός κ.Εύα Σιμάτου. Την παρουσίαση έκανε ο φιλόλογος κ.Θωμάς Νότας. :"Το νερό αποτελεί το σημείο αναφοράς στο μυθιστόρημα. Είναι πηγή ζωής και μέσο εξαγνισμού των ηρώων. Ό,τι φθείρεται γίνεται ρευστό" είπε μεταξύ άλλων. Εντόπισε τα τρία δομικά συστατικά του μυθιστορήματος, τα οποία είναι: πριν την βροχή, κατά τη διάρκεια της βροχής και μετά τη βροχή. Επίσης αναρωτήθηκε για το αν η βροχή είναι η κρίση που βιώνουμε. Έκλεισε με τη διαπίστωση πως ο άνθρωπος είναι δύσκολο, αλλά μπορεί εν τέλει να αλλάξει.


Τη σκυτάλη πήρε ο συγγραφέας. Συμφώνησε με τον παραλληλισμό βροχής-κρίσης  και μίλησε για το συνειρμό της πύκνωσης των μορίων πριν την καταιγίδα.Τη δημιουργία σπινθήρα και την εξέλιξη σε κατακλυσμό. Φαινόμενο που το παρομοίασε με τις ανθρώπινες σχέσεις. Έκανε πέρασμα από τον Ταρκόφσκι και τη σχέση του με το νερό, ενώ κατέληξε στο πανίσχυρο φαινόμενο, που έρχεται εξ ουρανού και εξαγνίζει. Για τους ήρωες του μυθιστορήματος, ανέφερε ότι είναι ανεξάρτητοι και ο καθένας τους έχει μια σχέση διαφορετική με το υγρό στοιχείο.

Ακολούθησαν ερωτήσεις, από το κοινό και υπήρξε μια όμορφη αλληλεπίδραση. Ο συγγραφέας εξομολογήθηκε πως γράφει ήδη το νέο του μυθιστόρημα και διάβασε απόσπασμα από το βιβλίο.




Μόλις διαβάσω το βιβλίο , θα ακολουθήσει ξεχωριστή ανάρτηση!

15 σχόλια:

  1. Δεν τον ήξερα το συγγραφέα κι ούτε έχω διαβάσει τίποτα δικό του, αλλά μου κίνησες το ενδιαφέρον. Απορώ που τόσα χρόνια δεν έχουμε δει παρα ελάχιστα έργα να καταπιάνονται με το θέμα.
    Καλή εβδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το πρώτο βιβλίο του Σταμάτη που διάβασα, ήταν το: "Μητέρα Στάχτη". (Έκτοτε, διάβσα κι εγώ σχεδόν ό,τι έχει γράψει!)
    Θέματα υπαρξιακά, (αυτο)ενδοσκόπησης, επαναπροσδιορισμού... τα πραγματεύεται με μαεστρία και εμβρίθεια.

    Με μετέφερες στο όμορφο και ζεστό κλίμα της παρουσίασης!

    Καλή ανάγνωση, λοιπόν, και καλό σου απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλό διάβασμα! Σαν να ήμουν εκεί. Πάντα οι παρουσιάσεις βιβλίων έχουν κάτι μαγικό. Όμορφα μας τα περιέγραψες.
    Να σαι καλά
    Φιλιά Αριάδνη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλοδιάβαστο, Αριάδνη μου!
    Περιμένω εντυπώσεις :)
    Να είσαι πάντα καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μου κίνησες κι εμένα το ενδιαφέρον. Δεν έχω διαβάσει κάποιο βιβλίο του, ευκαιρία λοιπόν.
    Περιμένω και τις δικές σου εντυπώσεις, όταν με το καλό το διαβάσεις. Καλή ανάγνωση!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πρεπει να ειναι ωραιο βιβλιο και σου ευχομαι καλο διαβασαμα
    κι οπως προτρεπει κι ο Σεβαχ,τις εντυπωσεις σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τον "γνώρισα" πριν κάποια χρόνια μέσα από ένα φίλο δημοσιογράφο και ομολογώ πως όποια δική του γραφή έχει πέσει στα χέρα μου, πραγματικά άξιζε τον κόπο!
    Να το διαβάσεις και να το απολαύσεις, λοιπόν!
    ΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ ξανά, κορίτσι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλή μου φίλη Αριάδνη, καλησπέρα από την μακρυνή μου ξενητιά.
    Να σου πω ότι εδώ που βρίσκομαι ελληνικά βιβλία δεν έρχονται γιατί οι εδώ Έλληνες δεν διαβάζουν. Έχω γράψει τέσσερα βιβλία και έχουν καταλήξει στις χωματερές.Έχασα αρκετά χρήματα και δεν το ξανακάνω.
    Εύχομαι το βιβλίο του Σταμάτη να είναι καλοτάξιδο και περιμένω τη σχετική ανάρτησή σου για να δω το βιβλίο καλύτερα.
    Νάσαι πάντα καλά καλή μου φίλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. καλό μήνα Αραιδνη και καλή ανάγνωση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σα να ήμουν εκεί Αριάδνη μου, έχει δίκιο η Άννα, μας μετέφερες φωτογραφικά το κλίμα. Από την περιγραφή του βιβλίου συμπεραίνω ενθουσιασμό μετά το τέλος της ανάγνωσής σου, οπότε περιμένω ανυπόμονα την ανάρτησή σου.
    Σε φιλώ, καλή εβδομάδα
    Μαρίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ωραία ανάρτηση, μπράβο Αριάδνη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τι ωραία που πήγες!!
    Είναι πολύ γνωστός πετυχημένος συγγραφέας και γιος μιας μεγάλης ηθοποιού..της Μπέτυ Αρβανίτη! Πέρυσι όμως τον διάβασα για πρώτη φορά σε ένα πολύ ιδιαίτερο βιβλίο του.. το Μητέρα Στάχτη. Πολύ πρωτότυπο, συγκλονιστικό και βαρύ θέμα.
    Πολύ ενδιαφέρον φαίνεται και το νέο του βιβλίο, ήθελα να διαβάσω και τα Μελίσσια για προσωπικούς λόγους!
    Καλή συνέχεια φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πάντως ακούγεται ιδιαίτερα ενδιαφέρον! Ευχαριστούμε πολύ για την παρουσίαση! Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εξαιρετική παρουσίαση που προκαλεί το ενδιαφέρον αβίαστα!
    Μπαίνει στα υπόψιν, και περιμένω εννοείται και την επόμενη ανάρτηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή