Σάββατο 14 Μαΐου 2016

Στην παρουσίαση του ευθυμογραφήματος του Αύγουστου Κορτώ "Νεοελληνική μυθολογία" στις Σέρρες!


Λίγο πριν το Πάσχα σε επίσκεψη μου στο κατάστημα Public των Σερρών, πληροφορήθηκα για την παρουσίαση του νέου βιβλίου, Παρασκευή και 13 στις 19:00 του Αύγουστου Κορτώ στη πόλη μας, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Πατάκη.
Το συγγραφέα τον γνώρισα λογοτεχνικά μόλις πέρσι, μέσα από το βιβλίο της Κατερίνας. (Μπορείτε να δείτε περισσότερα κάνοντας κλικ εδω ). Έχω διαβάσει κάποια βιβλία του και ελπίζω σύντομα να τα διαβάσω όλα καθώς διαβάζονται απνευστί!


Το ευθυμογράφημα αναφέρει στο οπισθόφυλλό του :

"Καλώς το παλικάρι μου» λέει ο Ουρανός στον Κρόνο που ζύγωνε απ’ την άκρη της παραλίας κρατώντας κάτι περίεργο στο χέρι, κρυμμένο απ’ την αντηλιά.«Γεια σου, φάδερ» απαντά εκείνος. «Ήρθα να παίξουμε ρακέτες».
«Μπαλάκια δε βλέπω».
«Κι ούτε θα ξαναδείς».

Πόσα ξώγαμα είχε τέλος πάντων ο Δίας; Τι έπινε η Πυθία κι έβγαζε τέτοιους αλλοπρόσαλ-λους χρησμούς; Ήταν όντως δώδεκα οι άθλοι της Ηρακλάρας ή μήπως ο Ευρυσθέας του ’παιξε μπινιά στο ενενήντα; Κι η κοπελιά η Ειλείθυια ήταν στ’ αλήθεια τόσο στόκος όσο αφήνει να εννοηθεί τ’ όνομά της ή πρόκειται για παρεξήγηση και την κακολογούνε τζάμπα; Αυτά και άλλα φλέγοντα ερωτήματα έρχεται ν’ απαντήσει η Νεοελληνική Μυθολογία.
Παρωδώντας τους μύθους του Ησίοδου με τρόπο παραληρηματικό και σ’ έναν διαρκή διάλογο με την αξεπέραστη Ελληνική Μυθολογία του Τσιφόρου, το βιβλίο αναπλάθει όλες τις αγαπημένες ιστορίες των παιδικών μας χρόνων, φωτίζοντας την ιλαρή πλευρά της συ-ναρπαστικής περιπέτειας που οι αρχαίοι Έλληνες σκαρφίστηκαν για να ερμηνεύσουν τον κόσμο.
Γιατί χωρίς τους θεούς, τους ημίθεους και τα ατέλειωτα καμώματά τους, η αλήθεια που γύρευαν και γυρεύουν ακόμα οι φιλόσοφοι ίσως και να ’ναι λίγο βαρετή".



Στον κατάμεστο χώρο του πρώτου ορόφου, ανάμεσα σε αμέτρητα βιβλία, ο  συγγραφέας έκανε αναδρομή στα παιδικά του χρόνια. Θυμήθηκε όταν πρωτομπήκε στη ζωή μας το βίντεο και τόνισε πως τον γοήτευε περισσότερο η ανάγνωση των βιβλίων μυθολογίας από τον Superman σε βιντεο κασέτα. Την αγάπη για το διάβασμα του μετέδωσε η μητέρα του Κατερίνα

Οι ήρωες της μυθολογίας, όπως μας εξήγησε και δεν έχει άδικο, ήταν με ελαττώματα, ερωτιάρηδες, μέθυσοι και είχαν αφεντικά τις Μοίρες που έπαιζαν καταλυτικό ρόλο, Όλα αυτά τα έμαθε μέσα από τα βιβλία της Σοφίας Ζαραμπούκα και του Τσιφόρου.


Όταν ξεκίνησε να ασχολείται με την τέχνη της γραφής, στόχος του ήταν να γράψει και ο ίδιος αστείες ιστορίες έχοντας κατά νου τη μυθολογία. Πέρσι κατά τη διάρκεια ενός πιθανού Grexit όπως πολλοί έλεγαν και φοβόταν, ο Αύγουστος επέλεξε να διαβάσει εκ νέου Τσιφόρο, Ησίοδο, σοφιστές και ξένους συγγραφείς και μελετητές που καταπιάστηκαν με αυτό το θέμα. "Είναι θησαυρός που σε προκαλεί να τον διασκευάσεις" είπε χαρακτηριστικά και αποφάσισε να δώσει μία νέα πνοή στους ήρωες.

Στη συνέχεια διάβασε απόσπασμα από το βιβλίο, το οποίο μας ενθουσίασε και ακολούθησαν ερωτήσεις. Δέχτηκε με χαρά να υπογράψει τα βιβλία του και να φωτογραφηθεί με όλους χαρίζοντάς μας το πιο ζεστό του χαμόγελο αδιαμαρτύρητα.


Κλείνοντας αναφέρω πως η μέρα δικαίωσε το χαρακτήρα της, καθώς για μερικά λεπτά το ρεύμα κόπηκε. Ευτυχώς ήταν κάτι παροδικό. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών κ. Παναγιώτης Μέντης, δημοσιογράφοι και πλήθος βιβλιόφιλων. Αξίζει να αναφερθώ στην άψογη συμπεριφορά και την τάχιστη εξυπηρέτηση των υπαλλήλων του καταστήματος Public!

Μόλις το διαβάσω θα κάνω νέα ανάρτηση με τις εντυπώσεις μου!

Αριάδνη Στεφανίδου

8 σχόλια:

  1. καλή επιτυχία!!!! και... γράφει ωραία!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πριν ένα χρόνο περίπου τον είχα συναντήσει στη παρουσίαση του βιβλίου του έρως ανίκατε μάσαν και με είχε καταγοητεύσει, καθώς μιλήσαμε για αρκετή ώρα!
    Δε διάβασα ακόμα το καινούριο του κι εύχομαι να καταφέρω να το κάνω σύντομα!
    Απόλαυσα την παρουσίασή σου!
    Φιλιά πολλά και καλό ξημέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι απολαυστικός και πάντα "to the point"!
    Αναμένουμε τις εντυπώσεις σου για το βιβλίο!
    ΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλή ανάγνωση να χεις Αριάδνη μου και περιμένουμε τις εντυπώσεις σου!!
    Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ααααχ "ζηλεύω"!! Μπράβο βρε Αριάδνη μου που πήγες, αυτές είναι εμπειρίες! Από τους πιο ενδιαφέροντες, αυθεντικούς νέους συγγραφείς!!
    Καλή εβδομάδα φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπημένος και πολύ ιδιαίτερος ο Αύγουστος. Τον αγαπάμε πολύ. Περιμένουμε εντυπώσεις απ' το βιβλίο αυτό Αριάδνη μου. Προσωπικά, δεν το ήξερα.
    Το απόσπασμα πάντως με κέρδισε με την πρώτη ανάγνωση. Μυρίζει Αύγουστο ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ωραία παρουσίαση και φαίνεται ενδιαφέρον βιβλίο. Διάβασέ το και πες μας,ναι;;
    Καλή σου μέρα κορίτσι μου και καλή εβδομάδα να έχεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Απολαυστικός ο Κορτώ! Θα απολαύσεις, λοιπόν, κάθε τι δικό του που θα διαβάσεις.

    Οι υπάλληλοι στα public υποφέρουν, να το πούμε κι αυτό... Έχουν να αντιμετωπίσουν εργοδότες που καταπατούν συνέχεια τα δικαιώματά τους...

    Καλή εβδομάδα να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή