Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

Καλό ταξίδι Άλκη Ζέη!

Μέσα από αυτή την ανάρτηση θα ήθελα να αποχαιρετήσω, μια από τις γυναίκες που με έκαναν να λατρέψω τη λογοτεχνία και έφυγε πριν λίγες ώρες!
Το πρώτο βιβλίο παιδικής λογοτεχνίας που διάβασα, ήταν ο "Μεγάλος περίπατος του Πέτρου" της ιδίας, το οποίο μας το πρότεινε η δασκάλα μας στο Δημοτικό. Τότε είχα λάβει μέρος σε σκυταλοδρομία ανάγνωσης και απαντώντας σε ερωτήσεις, σχετικές με πολλά βιβλία που είχα διαβάσει τότε,  κέρδισα την πρώτη θέση.

Οι υπόλοιπες κυρίες που συνέβαλαν στο να αγαπήσω τη λογοτεχνία ήταν η Ζόρζ Σαρή (Θησαυρός της Βαγίας, Νινέτ, Ε.Π., Όταν ο ήλιος κ.α.), Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου (Στο τσιμεντένιο δάσος, Σπίτι για πέντε κ.α.), Πηνελόπη Δέλτα (Τα μυστικά του βάλτου, Παραμύθι χωρίς όνομα, Τρελαντώνης, Μάγκας κ.α.)

Η Άλκη (Αγγελική) Ζέη (15 Δεκεμβρίου 1923 -  27 Φεβρουαρίου 2020) ήταν Ελληνίδα συγγραφέας και πεζογράφος. Βραβεύτηκε για το έργο της από την Ακαδημία Αθηνών, ενώ βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε 20 γλώσσες.

Μπορεί να έγραφε κυρίως για παιδιά, αλλά σίγουρα απευθυνόταν και στους ενήλικες. Μέσα από τα προσωπικά της βιώματα, γνωρίσαμε την ιστορία της Ελλάδας.Τα βιβλία της διέπονται από ωραία πλοκή και χιουμοριστικές νότες


Ευχαριστώ για τις χαρές και τα μαθήματα που μου δώσατε, που μου βάλατε το "μικρόβιο" της αγάπης προς τη λογοτεχνία, την αναζήτηση και την ενδοσκόπηση στα μύχια του εαυτού μου.

Καλό ταξίδι.

5 σχόλια:

  1. Μία ακόμα μεγάλη πνευματική απώλεια Αριάδνη. Τουλάχιστον οι άνθρωποι αυτοί σαν την Άλκη Ζέη, άφησαν πίσω τους μεγάλη παρακαταθήκη. Αρκεί να την σεβαστούμε και να μπορέσουμε να την συνεχίσουμε.
    Καλή Σαρακοστή να ευχηθώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλό της ταξίδι... Εφυγε πλήρης ημερων και παρακαταθήκης.
    Καλή Καθαροδευτέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα και καλό μήνα Αριάδνη!
    Καλό της ταξίδι.. πρόσφερε πολλά και σε πολλούς με όλα όσα έγραψε..
    Συγκινητική ανάρτηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλο της ταξιδι Αριαδνη μου ηταν απο τις συγγραφεις των παιδικων μου χρονων πολλες απωλειες τωρα τελευταια..καλο Παραδεισο να έχουν..
    Να περνας καλα καλο σου μηνα φιλια..😊

    ΑπάντησηΔιαγραφή