Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2014

21 Ιανουαρίου – Ημέρα αγκαλιάς!

Εθνική ημέρα αγκαλιάς έχει ανακηρυχθεί η 21η Ιανουαρίου στις Η.Π.Α. σύμφωνα με τη wikipedia και το neolaia.gr.
Πρόκειται για θεσμό που ξεκίνησε το 1986 από κάποιον Kevin Zaborney και έχει τη λογική πως κάθε μέρα είναι διαφορετική και σήμερα κάθε χρόνο, είναι η μέρα που εκφράζουμε την αγάπη μας σε φιλικά ή οικογενειακά άτομα, καθώς επίσης και στους συντρόφους μας.
Πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως τα ζευγάρια που αγκαλιάζονται για πάνω από 20 δευτερόλεπτα την ημέρα έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να αυξήσουν τα επίπεδα συντροφικότητας και αγάπης στο δεσμό τους και να οδηγηθούν σε μία πολύ επιτυχημένη σχέση!
Επίσης Αμερικανοί ψυχολόγοι ισχυρίζονται πως μια ζεστή αγκαλιά ή έστω το κράτημα του χεριού ενός αγαπημένου μας προσώπου μπορεί να μειώσει τον σωματικό πόνο!
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια προξένησαν σε 25 γυναίκες ένα μικρο-καψιματάκι και κατόπιν τους έδειξαν φωτογραφίες συντρόφων τους. Στη συνέχεια οι γυναίκες δήλωσαν ότι η εικόνα του αγαπημένου τους προσώπου λειτούργησε σαν αναισθητικό στον πόνο που ένιωθαν εκείνη την ώρα!
Αγκαλιαστείτε λοιπόν, κάνει καλό!


H Virginia Satir, αυθεντία στην οικογενειακή συμβουλευτική είπε ότι ο άνθρωπος χρειάζεται 4 αγκαλιές για να επιβιώσει, 8 αγκαλιές για να συντηρηθεί και 12 αγκαλιές για ανάπτυξη. Την ημέρα. Απίστευτο έτσι; Σε μια εποχή όπου η απομόνωση κυριαρχεί, πόσο αγκαλιάζουμε; Η επαφή άλλου ανθρώπου με το δέρμα μας είναι απαραίτητη για την πνευματική και σωματική υγεία. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το πανεπιστήμιο του Αρκάνσας η αγκαλιά αυξάνει την αιμογλοβύνη στο αίμα μας, δημιουργεί ευεξία και μας βοηθά να ξεπερνάμε τους φόβους μας. Άλλες ευεργετικές ικανότητες της αγκαλιάς είναι ότι μας χαλαρώνει, απομακρύνει την ένταση και μας βοηθά να κοιμηθούμε καλύτερα. Μέσω της αγκαλιάς υποστηριζόμαστε στο να αντιλαμβανόμαστε και να αισθανόμαστε τα συναισθήματά μας και νιώθουμε ότι ανήκουμε κάπου. Είναι ασφαλέστερη επιλογή από το αλκοόλ, το τσιγάρο και τα ναρκωτικά και δεν χρειάζεται προετοιμασία, ούτε ειδικά εργαλεία. Σε κάποιες περιπτώσεις η αγκαλιά σώζει ζωές. Τον Σεπτέμβριο η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου: μητέρα και πατέρας επανέφεραν στην ζωή το νεογέννητο μωρό τους. Το μωρό είχε διαγνωστεί κλινικά νεκρό, οι γιατροί προσπαθούσαν 20 λεπτά να το επαναφέρουν στην ζωή. Οι γονείς το πήραν αγκαλιά και του έλεγαν πόσο το αγαπάνε και πόσο όμορφα πράγματα θα έκαναν μαζί στο μέλλον. Για δύο ώρες. Το σώμα των γονιών λειτούργησε σαν θερμοκοιτίδα, το νεογέννητο επανήλθε στην ζωή. Το γεγονός ανέτρεψε τα ιατρικά δεδομένα. Ο έξι μηνών Αυστραλός Jamie θεωρείται σήμερα μωρό θαύμα! Μια άλλη διάσημη αγκαλιά είναι αυτή που έδωσε η Brielle στην δίδυμη αδερφή της Kyrie στην Μασαχουσέτη της Αμερικής το 1995. Τα δίδυμα, και ιδιαίτερα η Kyrie, ήταν πολύ αδύναμη, γεννήθηκαν σχεδόν ένα κιλό. Η Kyrie δεν μπορούσε να ηρεμίσει, έκλαιγε συνέχεια. Μια νοσοκόμα, παραβιάζοντας το πρωτόκολλο, έβαλε τα δύο βρέφη στην ίδια θερμοκοιτίδα. Η Brielle αγκάλιασε την αδερφή της. Αμέσως οι σφυγμοί της Kyrie επανήλθαν στα κανονικά επίπεδα και σταμάτησε να κλαίει. Σε μερικές μέρες η υγεία της επανήλθε. Η φωτογραφία, γνωστή ως rescuing hug (η αγκαλιά που έσωσε την ζωή της), θεωρείται από τις πιο συγκινητικές ανά τον κόσμο. Ναι, η αγκαλιά κάνει καλό. Πώς θα μπορούσες όμως να την κάνεις μέρος της καθημερινότητάς σου; Το πρώτο βήμα είναι να ενημερώσεις τους φίλους, οικογένεια και συναδέλφους για τις ευεργετικές ικανότητες της αγκαλιάς. Μετά απλά το ζητάς: να σε αγκαλιάσω; Καλό είναι να αγκαλιάζεις με τέτοιον τρόπο ώστε το αριστερό μάγουλο να ακουμπάει το αριστερό μάγουλο του αλλού. Έτσι ακουμπάει η καρδιά σου με την καρδιά του. Δεν υπάρχει λόγος να σφίγγεις πολύ τον άλλον. Πάρε δυο βαθιές ανάσες την ώρα της αγκαλιάς, εκμεταλλεύσου την σιωπή και αφέσου στο να πάρεις και να δώσεις θετική ενέργεια. Μετά απλά χαλάρωσε και κοίταξε τον άλλον/η στα μάτια. Τέλος, απόλαυσε το συναίσθημα. Καλές αγκαλιές! Jill Δούκα Coach, Εισηγήτρια, Συγγραφέας Ιδρύτρια Uniqueness Development Group

Διαβάστε περισσότερα στο: http://www.in2life.gr/features/notes/article/198697/h-dynamh-ths-agkalias.html
Πηγή: www.in2life.gr

1 σχόλιο: