Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Παγκόσμια Ημέρα Κοριτσιού

 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: UNICEF/Afghanistan/2013/Rajat Madhok

Παγκόσμια Ημέρα του Κοριτσιού σήμερα και δημοσιεύουμε ένα νέο σύνολο στοιχείων που αποκαλύπτουν την έκταση της βίας κατά των κοριτσιών στην εφηβεία και τις ανησυχητικές συμπεριφορές που διαιωνίζουν αυτή την κατάσταση:
- Σχεδόν το ένα τέταρτο των κοριτσιών ηλικίας 15 έως 19 ετών σε όλο τον κόσμο (περίπου 70 εκατομμύρια) αναφέρουν ότι ήταν θύματα κάποιας μορφής σωματικής βίας μέχρι τα 15 τους.
- Περίπου 120 εκατομμύρια κορίτσια κάτω των 20 ετών σε όλο τον κόσμο (περίπου το 1 στα 10) έχουν υποστεί εξαναγκαστική σεξουαλική επαφή ή άλλες εξαναγκαστικές σεξουαλικές πράξεις και το 1 στα 3 κορίτσια στην εφηβεία που έχουν ποτέ παντρευτεί ηλικίας 15 έως 19 ετών (84 εκατομμύρια) έχουν πέσει θύματα συναισθηματικής, σωματικής ή σεξουαλικής βίας από τους συζύγους ή τους συντρόφους τους.
- Τα στοιχεία δείχνουν ότι σε ορισμένες χώρες, μέχρι και τα 7 στα 10 κορίτσια ηλικίας 15 έως 19 ετών, που είχαν πέσει θύματα σωματικής ή/και σεξουαλικής κακοποίησης, δεν αναζήτησαν ποτέ βοήθεια: πολλά είπαν ότι δεν νόμιζαν πως ήταν κακοποίηση ή δεν το βλέπουν ως πρόβλημα.
- Παγκοσμίως, περισσότερα από 700 εκατομμύρια γυναίκες που ζουν σήμερα, είχαν παντρευτεί πριν από τα 18α γενέθλιά τους. Περισσότερες από 1 στις 3 (περίπου 250 εκατομμύρια) παντρεύτηκαν πριν τα 15.
Τα στοιχεία αποκαλύπτουν βλαπτικές αντιλήψεις σχετικά με την αποδοχή της βίας, ιδιαίτερα μεταξύ των κοριτσιών. Σε παγκόσμιο επίπεδο, σχεδόν τα μισά κορίτσια ηλικίας 15 έως 19 ετών πιστεύουν ότι ένας άνδρας δικαιολογείται να χτυπά τη σύζυγο ή σύντροφό του κάτω από ορισμένες συνθήκες, όπως η άρνηση να κάνουν σεξ, να βγουν από το σπίτι χωρίς άδεια, να διαφωνούν, να παραμελήσουν τα παιδιά ή να κάψουν το φαγητό.

Η UNICEF υποδεικνύει συγκεκριμένες δράσεις για την πρόληψη της βίας κατά των κοριτσιών. Αυτές περιλαμβάνουν: την αδιάλειπτη φοίτηση των κοριτσιών στο σχολείο, τον εφοδιασμό τους με κρίσιμες δεξιότητες, την υποστήριξη των γονέων, μεταξύ άλλων και με χρηματική βοήθεια για τον περιορισμό των κινδύνων για τα κορίτσια, την αλλαγή νοοτροπίας και κοινωνικών προτύπων μέσω του διαλόγου και την ενίσχυση των δικαστικών, ποινικών και κοινωνικών συστημάτων και υπηρεσιών.

Πηγή:  UNICEF

10 σχόλια:

  1. Τα λυπηρά αυτά στοιχεία Αριάδνη μου είναι δυστυχώς ο καθρέπτης της παγκόσμιας ανισότητας.Πολλοί παράγοντες συντελούν σ' αυτό, αλλά ο πρωταρχικός απ' όλους είναι αυτή η διεστραμμένη "ιδιοφυία" του ανθρώπου!
    Καλησπέρα και καλό Σαββατοκύριακο να περάσεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. στεναχωριέμαι τόσο πολύ και θέλω τόσα πολλά να κάνω και να αλλάξω... ότι πιο όμορφο έχουμε , την γυναίκα που αγαπάμε σε όλες τις μορφές της και πόσο διαστροφικά και χυδαία φερόμαστε ... πάντα έλεγα ότι το ισχυρό φύλο φοβίζει πολλούς!! ευχομαι ολες να έχετε μαχητική δύναμη για όλα !!! καλησπέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μακάρι νά μπορούσε νά αλλάξει κάτι Αριάδνη μου!Αλλά δυστυχώς αντί νά μειωνεται διαιωνίζετε αυτή την κατάσταση.Καλό βράδυ!!Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι ανατριχιαστικά τα μεγέθη. Επίσης είναι αυτό που λέω κάτι φορές ότι ορισμένοι θέλουν σκότωμα για τις συμπεριφορές τους, αλλά με λένε κακιά κι έτσι δεν το συνεχίζω.
    Καλημέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. οι γιορτές... κι οι επέτειοι... δεν σημαίνουν πάντα... ευτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αριάδνη μου ούτε θέλω να διαβάζω για το τι περνάνε τα καημένα τα κορίτσια. Το γυναικείο φύλο ακόμα υποφέρει. Το νου μας στα αγόρια που μεγαλώνουμε, στους γιους μας, στα ανίψια μας, στους μαθητές μας. Μόνο αν οι άνδρες μάθουν από νεαρή ηλικία να αγαπούν και να προστατεύουν τις γυναίκες θα πάει μπροστά ο κόσμος! Ολα είναι μία φρίκη και βλέπεις πως ενώ στον δυτικό κόσμο δεν υπάρχει εξαναγκαστικός γάμος, ο βομβαριδισμός από τα ΜΜΕ τα αρρωστιμένα μας πρότυπα και το πλήθος των ανώμαλων καθιστούν πολλά κορίτσια θύματα. Πολύ στεναχωριέμαι, πάρα πολύ! Να έχουμε παιδιά τα μάτια μας ανοιχτά γιατί όλα τα παιδιά είναι παιδιά μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είναι στενάχωρα, ανησυχητικά αυτά τα στοιχεία. Αντικατοπτρίζουν όχι μόνο την κοινωνία αλλά και την πορεία του ανθρώπινου μυαλού που φτάνει σε σημείο να θέλει να κακοποιεί.
    Μακάρι, να έρθει η μέρα που αυτά τα στατιστικά θα είναι ιστορία και τα συμβάντα αυτά, θα αποτελούν παρελθόν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αχ κορίτσι μου όσο περνάνε τα χρόνια και να καλυτερεύουν τα πράγματα για τις γυναίκες αυτά δυστυχώς χειροτερεύουν .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δύστυχος ...δεν αλλάζουν τα στοιχειά ..ελπιζω ώμος να αλλάξει κάποτε..
    καλή εβδομάδα να εχεις !!! φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ........δεν εχω λογια...τι να πει κανεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή