Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Διάβασα: Στην καρδιά της Κούβας του Pedro Juan Gutiérrez

Η Κούβα είναι ένα νησί, που πάντα σκεφτόμουν να πάω.
Έχει τη δική του φιλοσοφία και ρυθμό ζωής. Ακόμη δεν το έχω καταφέρει, αλλά ελπίζω να ταξιδέψω στην αγκαλιά της έστω μια φορά. Για να τη γνωρίσω ακόμη καλύτερα, αγόρασα το βιβλίο "Στην καρδιά της Κούβας" του Πέδρο Χουάν Γκουτιέρες, το οποίο κυκλοφορεί απο τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Στην περιγραφή του βιβλίου το site των εκδόσεων γράφει: " Ο Πέδρο Χουάν Γκουτιέρες ταξιδεύει στην πατρίδα του και ξεδιπλώνει την παλαιότερη και τη σύγχρονη ιστορία του λαού της Κούβας, τις χαρές, τις λύπες και τις αγωνίες του. Με φωνή γεμάτη ζωντάνια, μέσα από μια προκλητική πρόζα, ο συγγραφέας μιλάει για τα μυστικά του νησιού που γνωρίζει από πρώτο χέρι και συνθέτει ένα συναρπαστικό αφήγημα που περιλαμβάνει ταξιδιωτικές περιγραφές, ιστορικά γεγονότα, σκέψεις, συναντήσεις και συνομιλίες με γνωστούς και αγνώστους, γλέντια και προκλητικές ερωτικές ιστορίες.

Το ιδιαίτερα ζωντανό αυτό μωσαϊκό από χωριά, τοπία, εμπειρίες και καταστάσεις, όλα πραγματικά και όλα κουβανέζικα, αποκαλύπτει τα στοιχεία που συνιστούν την κουβανική ταυτότητα και το τι σημαίνει να είναι κανείς Κουβανός σήμερα. Ο Γκουτιέρες γράφει ένα κείμενο γεμάτο ειλικρίνεια, θλίψη αλλά και γενναιότητα που μεταφέρει τον αναγνώστη στην ιδιαίτερη κουβανέζικη πραγματικότητα? σε μια χώρα που αλλάζει, εκπλήσσει και αιχμαλωτίζει τον επισκέπτη".

Αβάνα, Πιναρ ντελ Ρίο, Τρινιντάτ, Ολγίν, Μπαρακόα και πόσες άλλες πόλεις και χωριά πρωταγωνιστούν σε αυτό το μυθιστόρημα-ταξιδιωτικό οδηγό. Ιστορικά στοιχεία και γεωγραφικές λεπτομέρειες πολύ χρήσιμες που γοητεύουν ακόμη και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη. Νιώθεις πως ταξιδεύεις μαζί με το συγγραφέα και τους φίλους του με το βανάκι τους απο άκρη σε άκρη.Γεύεσαι ό,τι γεύονται....γαρίδες, αβοκάντο, ρύζι με φασόλια, πούρο και ρούμι....άφθονο ρούμι!

12 σχόλια:

  1. Τώρα να σου πω ότι με την πρώτη ευκαιρία να το κάνεις!!!! Ισως είναι από τα ωραιότερα μέρη που θέλω να ξαναπάω !!!!Είναι η κουλτούρα , είναι η διαφορετικότητα , είναι τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς , είναι το εξωτικό συναπάντημα των ονείρων μας !!!! Είναι πανέμορφο νησί και στο εύχομαι από κα;ρδιάς να πας !!!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστω πολύ Νικόλ μου! Μακάρι αλλα φοβαμαι τα αεροπλάνα και υπάρχει και οικονομικη στενότητα. Που θα μου πάει όμως!!
      Σε φιλώ!

      Διαγραφή
    2. Με ξεσηκώνετε! Κι εγώ ήθελα να πάω, αλλά μετά έφαγα κόλλημα με την Ασία και...κόλλησα! Για να το ξανασκεφτώ! Φιλιά πολλά κορίτσια μου :))

      Διαγραφή
  2. ελπίζω να σου άρεσε... απ' ότι έχω δει..πρέπει η Κούβα νάναι ενδιαφέρουσα!!!
    καλά να περνάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα Αριάδνη! Μου αρέσουν τα βιβλία που σε ταξιδεύουν με τη διήγηση τους σε χώρες και σε πολιτισμούς!! Εύχομαι ολόψυχα να πραγματοποιήσεις το ταξίδι σου στην Κούβα! Σε καταλαβαίνω επειδή υπάρχουν μέρη που κι εγώ ονειρεύομαι τα παω.. Φιλιά πολλά :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ένα τέτοιο ταξίδι ονειρεύομαι και εγώ. Σου εύχομαι να το πραγματοποιήσεις.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ω! Φαίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρον το βιβλίο! Θα το έχω υπόψη μου!
    Κίσιζ δίαρ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είναι από τα ταξίδια που ονειρεύομαι και εγώ να κάνω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εύχομαι ολόψυχα κάποτε να το κάνεις αυτό το ταξίδι!Αλλά κι αν δεν το πραγματοποιήσεις, θα ξέρεις ότι έχεις προσθέσει στη λίστα σου ένα υπέροχο όνειρο!
    Να 'σαι πάντα καλά Αριάδνη μου!!!:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ ενδιαφέρον φαίνεται το βιβλίο!!! Και τι ωραίο να γνωρίζεις ένα μέρος μέσα από τις σελίδες μιας αξιόλογης συγγραφικής προσπάθειας πριν το επισκεφτείς!!! Σου εύχομαι να πας κάποια στιγμή!!!! Καλό σου βράδυ και καλό ΣΚ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ενδιαφέρον το βιβλίο!! Το σημείωσα στη λίστα με τα προσεχώς. Και εγώ θα ήθελα να πάω στην Κούβα.............εύχομαι να πας και άσε τους φόβους με τα αεροπλάνα. Μια χαρά θα είναι........
    Καλή σου μέρα Αριάδνη μου
    Χρόνια πολλά για τον Έρωτα σήμερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δε μπορώ να ανοίξω βιβλίο να διαβάσω όπως κάποτε,δε μπορώ να συγκεντρώσω τις σκέψεις μου,εμένα με τραβάει η Ασία.. Θιβέτ Νεπάλ Ινδία κλπ.

    Να το κάνεις αυτό το ταξίδι

    ΑπάντησηΔιαγραφή