Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019

Μέτσοβο, γραφικό ορεινό τοπίο που μαγνητίζει!

Χτισμένο αμφιθεατρικά πάνω στα βουνά της Πίνδου, προβάλλει το όμορφο Μέτσοβο στα 1.160m υψόμετρο.
Το όνομά του προέρχεται από τη λέξη «μέτσκα» που στα Σλαβικά, σημαίνει αρκούδα και το «όβο» που σημαίνει χωριό.Μια δεύτερη εκδοχή, αναφέρει ότι η ονομασία του, οφείλεται στη συνένωση των λέξεων "μέσο" και "βούνι", εξαιτίας της γεωγραφικής του θέσης ανάμεσα σε δύο βουνά. Πρόκειται για παραδοσιακή κωμόπολη των Ιωαννίνων, με πλακόστρωτα καλντερίμια, ανηφόρες, κατηφόρες και πλούσια χλωρίδα και πανίδα.Ένα γραφικό τοπίο που σαγηνεύει με την άγρια ομορφιά του.


Μπαίνοντας στον οικισμό δεσπόζει το Λαογραφικό μουσείο Τοσίτσα, το οποίο αναστήλωσε ο Ευάγγελος Αβέρωφ - Τοσίτσας τη δεκαετία του '60.Επιπλωμένο με αντικείμενα της εποχής, υφαντά, ξυλόγλυπτα, τοπικές ενδυμασίες, χάλκινα σκεύη, είδη ασημουργίας, κοσμήματα, όπλα, σπαθιά και μια αξιόλογη συλλογή βυζαντινών εικόνων. Το μουσείο δείχνει τον τρόπο ζωής την εποχή της τουρκοκρατίας.


Δίπλα στο λαογραφικό μουσείο Τοσίτσα, βρίσκεται η πινακοθήκη Αβέρωφ στην οποία θα δείτε μια αξιόλογη συλλογή 250 πινάκων και γλυπτών αξιόλογων Ελλήνων καλλιτεχνών όπως των Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Λύρα, Γύζη κ.α.

Αν είστε λάτρεις του κρασιού επισκεφθείτε οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ, που παράγει το ομώνυμο γνωστό κρασί, λίγο έξω από το χωριό.

πηγή:google


Μέσα στη φύση, έξω από τον οικισμό, το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου. Δεν θα βρείτε μοναχούς ή μοναχές, αλλά μια οικογένεια που το συντηρεί.Η ύπαρξή της αναφέρεται σε χρυσόβουλο του 1332 και οι αγιογραφίες χρονολογούνται στα 1702 και είναι έργα του αγιογράφου Ευσταθίου.





Η κεντρική πλατεία του Μετσόβου, είναι πλακόστρωτη από άκρη σε άκρη. Στο κέντρο της θα δείτε τον τεράστιο πλάτανο και λίγο πιο δίπλα το γλυπτό με τις δυο αρκούδες. Γύρω γύρω υπάρχουν ταβέρνες και καταστήματα με τυροκομικά είδη, χειροποίητα ζυμαρικά, μαρμελάδες, σουβενίρ κτλ.

Πηγή:google

Ο κεντρικός δρόμος της πλατείας Μετσόβου οδηγεί στον Αβερώφειο Κήπο. Ένα όμορφο πάρκο με έλατα, οξιές, πεύκα και πολλούς θάμνους.Εκτός από πλούσια χλωρίδα, φιλοξενεί και το εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου.


Tips:
  • Στο Μέτσοβο έφαγα το καλύτερο κοντοσούβλι και κοκορέτσι της ζωής μου.
  • Δοκιμάστε τα τοπικά τυριά τους. Το αυθεντικό Μετσοβόνε, το βλαχοτύρι, τη μετσοβέλλα κτλ
  • Φορέστε αθλητικά παπούτσια και ετοιμαστείτε για αρκετό περπάτημα.
  • Τα τοπικά χειροποίητα ζυμαρικά, ζυμωμένα με βασιλομανίταρα, τσουκνίδα κτλ.
  • Γευθείτε τις ποικίλες παραδοσιακές πίτες


Έχετε επισκεφθεί το Μέτσοβο; Σας άρεσε;

Υγ: Οι φωτογραφίες είναι δικές μου, εκτός αν αναγράφεται η πηγή.


8 σχόλια:

  1. Καλά το πας!
    Συνέχισε να κάνεις εκδρομές, γιατί πολύ μου αρέσουν!
    Μέτσοβο είχα πάει πολύ μικρή και δεν θυμάμαι σχεδόν τίποτα.
    Βλέπω τις φωτογραφίες σου και είναι σαν να το βλέπω για πρώτη φορά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραία η παρουσίαση σου, Αριάδνη μου! Δεν έχω επισκεφθεί ποτέ το Μέτσοβο κι ελπίζω να το κάνω κάποια στιγμή. Ευχαριστούμε πολύ! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ένα υπέροχο μέρος , οι φωτογραφίες σου μοναδικές.Είναι ο λατρεμένος προορισμός της κόρης μου Ιωάννας. όλο και πηγαίνει εκεί συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι ωραίες οι φωτογραφίες σου, Αριάδνη μου και πόσο όμορφα κατάφερες να μεταδώσεις την εκεί ατμόσφαιρα!
    Έχω να πάω από μικρή και πολύ λυπάμαι που δεν κατάφερα όλα αυτά τα χρόνια να το επισκεφτώ πάλι και να σκεφτείς πως μεγάλωσα με τον εγγονό του Αβέρωφ!
    ΑΦιλάκια πολλά και γλυκά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εχω παει και ναι εχεις δικιο.αξιζει καποιος να το επισκεφτει.να εισαι καλα να ξαναπας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν εχω παει στο Μετσοβο αλλα εχω ακουσει για τα προιοντα του που τα προτιμω πολλες φορες και πραγματι ειναι εξαιρετικά..και τωρα μεσα απο τις φωτογραφίες σου γνωρισα και ενα κομματι του Αριαδνη μου..
    Ν α περνας ομορφα οπου και να ταξιδευεις...καλο σου μηνα φιλιααα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. εχω παει στο παρελθον φιλη μου
    ειναι πολυ ομορφα
    και θυμαμαι πως ειχαν και ωραιο φαγητο

    φιλια πολλα
    καλημερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όμορφο το Μέτσοβο, εξαιρετική η φωτογραφική απεικόνιση.
    Το έχω επισκεφθεί.
    Ίσως μία... τουριστική υπερβολή να το επισκιάζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή