Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2020

Πως να περάσεις τις εξετάσεις πιστοποίησης "Τεχνικός μαγειρικής τέχνης"


 

Γειά σας παιδιά και καλό μήνα!!!!!!


Η αλήθεια είναι ότι έχω πολύ καιρό να γράψω στο blog. Τους τελευταίους μήνες διάβαζα για να δώσω εξετάσεις πιστοποίησης στον ΕΟΠΠΕΠ, για την ειδικότητα "Τεχνικός μαγειρικής τέχνης, αρχιμάγειρας, Chef". Πρόσφατα αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα και επιβεβαιώθηκε η πεποίθηση μου, ότι πέρασα. Αν και θα ήθελα να πω,πως δυστυχώς βαθμολογούν πολύ αυστηρά. Κάποιοι γνωστοι μου και συμφοιτητές από το ΙΕΚ με ρώτησαν πως τα κατάφερα και να τους δώσω κάποια tips, για να οργανωθούν και να διαβάσουν και οι ίδιοι για τις συγκεκριμένες εξετάσεις. Σκέφτηκα λοιπόν να γράψω σε ένα άρθρο τι έκανα και ίσως βοηθηθούν κάποιοι, πότε δεν ξέρεις!


Σημειώσεις

Και τα δύο χρόνια φοίτησης στο ΙΕΚ, κρατούσα σημειώσεις σε κάθε μάθημα. Όταν δίναμε εξετάσεις προόδου ή εξετάσεις εξαμήνου διάβαζα και τις δικές μου σημειώσεις και το υλικό που μας έδιναν οι καθηγητές.


Μαγείρευα από μικρή

Η μαγειρική μου άρεσε από μικρό παιδί. Οπότε δεν ήταν μια ειδικότητα άσχετη για μένα ή τελείως έξω απ' τα νερά μου.



Βιβλίο απαντήσεων στις Ερωτήσεις πιστοποίησης

Ευτυχώς στην ειδικότητα "Τεχνικος μαγειρικής τέχνης, αρχιμάγειρας, chef" υπάρχει εγχειρίδιο καλογραμμένο και σαφές που βοηθά παρα πολύ στη μελέτη. (Κάπου εδώ, να πω ότι οι συγγραφείς του βιβλίου δεν έχουν ιδέα για το κείμενό μου και φυσικά το άρθρο μου ΔΕΝ είναι χορηγούμενο, είναι καθαρά ενημερωτικό) Υπάρχουν 4 εκδοσεις του συγκεκριμένου βιβλίου. Οι πρώτες 2 αφορούν τους παλαιους αποφοίτους. Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ.


Διάβασμα, διάβασμα και οργάνωση

Ξεκίνησα σιγά σιγά να διαβάζω το βιβλίο με τις απαντήσεις. Διάβαζα αργά αργά κάθε ερώτηση και απαντηση και τη διάβαζα φωναχτά ώστε να αφομοιωθεί όπως λένε οι έρευνες, καλύτερα στο μυαλό μου. 


Έγραψα σε χαρτιά τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις που σχετίζονταν με τη Ζαχαροπλαστική, την Οινολογία, τα Οικονομικά γιατί πάντα έπεφτε μια ερώτηση από αυτούς τους τομείς. (Πληροφοριακά το Σεπτέμβριο του 2020,που έδωσα εγώ, εν μέσω covid-19) δεν έπεσε καμία ερώτηση ούτε από Ζαχαροπλαστική,ούτε από Οινολογία, ούτε από Οικονομικά 😂


Διάβαζα περίπου 10 ερωτήσεις/απαντησεις τη μέρα, αλλά συγκεντρωμένα και με συχνά διαλείμματα. Κάποιες μέρες δεν διάβαζα τίποτα και ξανά επανάληψη. Κατάφερα να βγάλω ολη την ύλη 3 φορές.


Λέξεις κλειδιά

Υπογράμμιζα λέξεις κλειδιά από το βιβλίο των απαντήσεων και δίπλα σε κάθε απάντηση, έγραφα 2-3 λέξεις οι οποίες θα με βοηθούσαν αργοτερα στην επανάληψη.


Προηγούμενα θέματα

Έψαξα και βρήκα, τα θέματα που είχαν "πέσει" στις προηγούμενες εξετάσεις πιστοποίησης και στους παλαιούς και στους νέους αποφοίτους, ώστε να έχω μια εικόνα του τι περίπου θα συναντήσω.


Άγχος

Γενικά είμαι πολύ αγχώδης από μικρή. Προσπάθησα να το ελέγξω, ειδικά τις τελευταίες μέρες πριν την εξέταση. Κοιμόμουν όσο πιο σωστά μπορούσα το βράδυ. Έτρωγα φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς με μέτρο και φυσικά σοκολάτα, που ενισχύει τη μνήμη 😂


Αισιοδοξία

Έλεγα συχνά πυκνά στον εαυτό μου ότι θα πετύχει, όπως πέτυχαν και τόσοι άλλοι άνθρωποι πριν από μενα. Αποφάσισα να συνταχθώ με τη θετική πλευρά και όχι αυτή που έλεγε ότι αποκλείεται να πετύχω γιατί η τράπεζα θεμάτων έχει περίπου 300 ερωτήσεις....


Θεωρητικό μέρος

Ο κάθε εξεταζόμενος κάθεται μόνος του στο θρανίο. Το τετράδιο απαντήσεων εμοιαζε με αυτό των πανελληνίων εξετάσεων. Μόλις τελειώσεις και απαντήσεις και στις 12 ερωτησεις, οι δύο επιτηρητες υπογράφουν εκεί που τελείωσες και καλύπτουν με μαύρες ετικέτες τα σημεία που έγραψες τα προσωπικά σου στοιχεία. Ο χρόνος φτάνει και περισσεύει. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης έρχονται διευκρινήσεις από τον οργανισμό σε μικροασάφειες των θεμάτων. 


Πρακτικό μέρος

Λόγω covid-19 δεν μαγειρέψαμε, αλλά απαντήσαμε σε κάμποσες ερωτήσεις των τριών εξεταστών. Καθόμασταν σε αποστασεις ασφαλείας με τις μάσκες μας. Δίναμε έναν αριθμό στους εξεταστές, που μας έδωσαν οι υπεύθυνοι του εξεταστικού κέντρου για το αδιάβλητο των εξετάσεων. Ήταν σχετικά εύκολες ή τουλάχιστον έτσι μου φάνηκαν εμένα. Προέρχονταν απ' τις παρασκευές που κάναμε στα εργαστήρια κατά τη διάρκεια της φοίτησης. Μπορείτε να δείτε στον οδηγό σπουδών του ΙΕΚ τι συνταγές μας μαθαίνουν οι εξεταστές κάθε εξάμηνο. Επίσης κάποιες συνταγές ήταν από την τράπεζα θεμάτων του ΕΟΠΠΕΠ, που ήδη διαβάσαμε για το θεωρητικό μέρος. Ρωτούσαν και γνωστά γλυκά, όχι μόνο μαγειρική 😉 Πολύ σημαντική λεπτομέρεια: Να απαντάτε με μαγειρικούς όρους πχ. Σοτάρω κρεμμύδι ασέ, ΟΧΙ τσιγαρίζω το κομμένο κρεμμύδι.....


Επίλογος

Υπάρχει παράβολο 50€ για το θεωρητικό μέρος και 50€ για το πρακτικό μέρος. Όσοι θέλετε να δώσετε εξετάσεις πιστοποίησης φυσικά και να το κάνετε, αλλά μην πάτε τελείως αδιαβαστοι. Οργανωθείτε και ξεκινήστε σιγά σιγά, ένα χρόνο νωρίτερα τη μελέτη. Εύχομαι να βοήθησα έστω και λίγο, όσους προετοιμάζονται για αυτές τις εξετάσεις! Εξετάσεις έδωσα, σε επαρχιακή πόλη στη Βόρεια Ελλάδα.


Καλή επιτυχία!!!!!!!!

8 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια Αριάδνη μου!! Μπράβο σου που πέτυχες το στόχο σου και δούλεψες τόσο οργανωμένα.
    Καλή σταδιοδρομία εύχομαι
    Φιλάκια πολλά
    Καλό γλυκό σου μήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αριάδνη μου, συγχαρητήρια και από εδώ!
    Πολύ πολύ χρήσιμο και βοηθητικό το post σου για όσους τους ενδιαφέρει το αντικείμενο.
    Θα το κοινοποιήσω σε Φίλη που ενδιαφέρεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ!Τώρα είδα το σχόλιο Σου Μαρία μου!
      Καλή επιτυχία και στη φίλη σου

      Διαγραφή
  3. Γεια σ Αριάδνη συγχαρητήρια.Πολυ ωραίο το άρθρο σου.Ειμαι στο πρώτο έτος στην συγκεκριμένη σχολή και έχω το βιβλίο με τις ερωτήσεις και απαντήσεις.Σκεφτόμουνα ότι αποκλείεται όλη η ύλη να είναι μόνο αυτό τ βιβλίο.Διαβασες και από τις σημειώσεις των καθηγητών σου κάποιες άλλες ερωτήσεις που δεν υπάρχουν στο βιβλίο.Καλη σταδιοδρομία σου εύχομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, συγνώμη που άργησα να απαντήσω,αλλά τώρα είδα το σχόλιο σου. Το βιβλίο απαντά στις ερωτήσεις που έχει δώσει ο ΕΟΠΠΕΠ. Αν παρακολουθείς τα εργαστήρια και κρατάς σημειωσεις μη φοβάσαι τίποτα. Δε ρωτάνε ακραία πράγματα οι εξεταστές 😁 Καλή επιτυχία!

      Διαγραφή
  4. Συγχαρητήρια και ευχαριστω πιλυ για τις πολυ χρησιμες πληροφοριες.Πρισωπικα εχω αποφοιτησει απο το 2004 και δυστηχως αν και δουλευω απο τοτε στον επισιτιστικο κλαδο σε πληθωρα εστιατοριων ,μεχρι σημερα δςν ειχα σκεφτει να δωσω την πιστοποιηση. Ετσι λοιπον και εγω κεκινησα το διαβασμα με σκοπο να δωσω την επομενη προσκληση για ποστοποιηση. Τωρα που το σκεφτομαι με πιο προσγειωμένη σκεχη εκανα πολυ ασχημα που το απεφευγα τοσο καιρο γιατι μπορει να εχω την εμπειρια αλλα κακα τα ψεμματα μετα απο 16 χρονια ξεχνας πως είναι να διαβάζεις. Μια ερωτηση θα ηθελα να σας κανω. Οι ερωτησεις απο την υραπεζα θεματων που αναφερεται ειναι μεσα στην υλη του βιβλιου με τις ερωτοαπαντησεις της 4ης εκδοσης ή τις βρισκω καπου αλλου και επισης οι γραπτες εξετασεις αφορουν μονο 12 εεωτησεις; και τελος πουακριβως θα πρεπεινα κοιταξω για να μαθω την επομενη εναρξη εξετασεων για την πιστοποιηση ; Σας ευχαριστω εκ των.προτέρων. και ευχομαι καλη τυχη και καλη σταδιοδρομια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, συγνώμη για την καθυστέρηση, αλλά τώρα είδα το σχόλιο. Επειδή τελειώσατε το 2004 είστε στους παλαιούς αποφοίτους και θα πρέπει να διαβάσετε απ' την α ή β έκδοση. Από το 2013 και έπειτα είναι οι νέοι απόφοιτοι και έχουν διαφορετική ύλη. Εγώ κοίταζα στο site του ΕΟΠΠΕΠ. Ως συνήθως διενεργουν τις εξετάσεις Νοεμβριο/Δεκεμβριο. Αλλά ο κορονοιος τα άλλαξε όλα.....
      Ναι απ' τις 300+ θα απαντήσεις σε 12 ερωτήσεις.
      Ευχαριστώ για το σχόλιο.
      Καλή επιτυχία.
      Ποτέ δεν είναι αργά!

      Διαγραφή