Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

Σαββατοκύριακο στην Αδριανούπολη


Τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε πόλο έλξης,μιας και απέχει μια ανασα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Η Αδριανούπολη (Edirne στα τουρκικά) είναι μια ιστορική πόλη του Ευρωπαϊκού τμήματος,της Τουρκίας.Πήρε το όνομά της από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Αδριανό, ο οποίος σύμφωνα με ιστορικές πηγές υπήρξε ιδρυτής της.Βρίσκεται στην Ανατολική Θράκη, στη συμβολή των ποταμών, Άρδα, Τούντζα και της Μαρίτσας/Έβρου και είναι η πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας.Υπήρξε η τρίτη πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από το 1363 ως το 1453, πριν η Κωνσταντινούπολη γίνει η τέταρτη και οριστική πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας.



Ξεκινήσαμε βράδυ Παρασκευής, ξημερώματα Σαββάτου από Σέρρες. Βγήκαμε στην Εγνατία οδό, περάσαμε την Αλεξανδρούπολη και συνεχίσαμε για Ορεστιάδα. Σε περίπου 20' φτάσαμε στο συνοριακό φυλάκιο των Καστανιών, νωρίς το πρωί. Θα χρειαστείτε ταυτότητα νέου τύπου ή διαβατήριο.Το τέμενος Σελιμιγιέ ήταν ορατό απ' την Ελληνική πλευρά. Περάσαμε τον έλεγχο, διασχίσαμε το χωριό Κάραγατς και σε 5' είχαμε φτάσει στην Αδριανούπολη αφού περάσαμε τη καινούρια γέφυρα και είδαμε την παλιά γραφική Meric. Το πρόγραμμα του ταξιδιωτικού γραφείου Takis travel ήταν ελεύθερο. Μόλις τακτοποιηθήκαμε στα δωμάτια μας, ξεκίνησε η εξόρμηση.

Ένα κράμα Ανατολής με στοιχεία δυτικού πολιτισμού, θα σας γοητεύσουν. Περιηγηθείτε στα στενά, δείτε τα παλιά Ελληνικά αρχοντικά.Aν αισθανθείτε ότι χάσατε τον προσανατολισμό σας, σηκώστε το βλέμμα σας ψηλά και ακολουθήστε τους μιναρέδες του Σελιμιγιε Τζαμί, που θα σας οδηγήσουν στο κέντρο. Αφεθείτε στις πολυποίκιλες μυρωδιές του καφέ και των παραδοσιακών εδεσμάτων.




Selimiye cami
Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, πίσω από το πάρκο που φιλοξενεί το άγαλμα του αρχιτέκτονα του τζαμιού Σινάν.Το τέμενος χτίστηκε με την εντολή του Σουλτάνου Σελίμ Β΄ από το διάσημο Οθωμανό αρχιτέκτονα Μιμάρ Σινάν το διάστημα 1569-1575. Ο Σινάν θεωρεί το έργο αυτό ως το ωραιότερο έργο του και πως με αυτό ξεπέρασε την Αγία Σοφία. Οι μιναρέδες έχουν ύψος 70,89 μέτρα. Στο τεράστιο χώρο συστεγάζονται δύο μουσεία και μια κλειστή αγορά και είναι προστατευόμενο μνημείο της Ουνέσκο.



Eski cami
Το παλαιότερο τζαμί.Η κατασκευή του άρχισε το 1403 από τον Εμίρ Σουλεϊμάν Τσελεμπή και τελείωσε το 1414 στα χρόνια του  σουλτάνου Τσελεμπή  Μεχμέτ , σύμφωνα με την πινακίδα της εισόδου.



Κλειστές αγορές
Υπάρχουν τρείς. Μια μικρή κάτω από το Σελιμιγιε τζαμί,μια δίπλα στη κεντρική οδό Saraclar του Αλή Πασά και μια ακόμη μικρότερη, σε κοντινή απόσταση το Βedesten Carsisi. Διαθέτουν είδη ρουχισμού, υπόδησης, ταξιδιού, λουκούμια, σαπούνια και σουβενίρ. Η κλειστή αγορά του Αλή πασά διαθέτει και ανταλλακτήριο χρημάτων.



Σύγχρονα εμπορικά πολυκαταστήματα
Διαθέτει δύο. Το Erasta και το Margi outlet. Έχει καταστήματα και από γνωστές εταιρείες και από λιγότερο γνωστές.Θα βρείτε ρούχα, υποδήματα, είδη σπιτιού, καλλυντικά, καφετέριες και εστιατόρια στον τελευταίο όροφο. Διαθέτει ανταλλακτήριο χρημάτων και υπόγειο πάρκινγκ.



Saraclar cadessi
Πετρόχτιστη με συντριβάνια, περπατήστε την από άκρη σε άκρη. Έχει πάντα αρκετό κόσμο, καφετέριες, εστιατόρια και καταστήματα όλων των ειδών.Θα δείτε λούστρους, οπωροπώληδες με κάρο και θα ταξιδέψετε στις διηγήσεις των παππούδων σας.


Αγάλματα με παλαιστές και η τουλίπα
Με μια περιήγηση στο κέντρο θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν αρκετά αγάλματα που αναπαριστούν παλαιστές εν ώρα "μάχης". Από το 1362, στις αρχές Ιουλίου, πραγματοποιείται στην πόλη, παραδοσιακό τουρνουά πάλης των Πεχλιβάνηδων. Οι παλαιστές αλείφονται με ελαιόλαδο και προσπαθούν με λαβές και κρατώντας τον αντίπαλο από τα κοντά παντελόνια του, να τον οδηγήσουν σε πτώση και έπειτα να ακολουθήσει ο χορός της νίκης.



Έξω από την κλειστή αγορά του Αλή Πασά, θα βρείτε ένα τεράστιο άγαλμα τουλίπας και αυτό γιατί οι κάτοικοι της πόλης διεκδικούν την πατρότητα της.







Μην παραλείψετε:

  • Να αλλάξετε τα χρήματα σας σε τουρκικές λίρες.
  • Να κάνετε χαμάμ. Δείτε εδώ περισσότερα
  • Να δοκιμάσετε το τηγανητό συκώτι ( tava ciger),τα κεφτεδάκια Αδριανούπολης (

    Edirne köftesi) 

    και ντονέρ κοτόπουλο ή μοσχάρι.
  • Να γευτείτε κιουνεφέ και peynir helvasi (τυροχαλβά). Γνωστά είναι τα σιροπιαστά τους και τα λουκούμια τους.
  • Να φορέσετε μαντίλα στα μαλλιά αν είστε γυναίκα και να βγάλετε τα παπούτσια σας, κατά την είσοδο σας στα τζαμιά.
  • Να μάθετε 2-3 λέξεις στα Τούρκικα καθώς ελάχιστοι γνωρίζουν λίγα Αγγλικά, πιο πιθανό είναι να σας μιλήσουν σε σπαστά Ελληνικά.



Δεν θα αναφέρω καταστήματα για να μη θεωρηθεί ότι κάνω διαφήμιση, μπορείτε να βρείτε τα πάντα μέσω της εφαρμογής TripAdvisor.



Στην επόμενη επίσκεψη μου, στην Αδριανούπολη, θα επισκεφθώ το Uc Sefereli cami, το Sokullu Mehmet Pasa, τη Συναγωγή, τη Βουλγαρικη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και το Μουσείο Υγείας.

5 σχόλια:

  1. Πολύ ομορφη ξενάγηση, φίλη μου! Ευχαριστούμε! Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αριάδνη μου, μας πήρες μαζί σου! Σε ευχαριστούμε για τις όμορφες φωτογραφίες, τις υπέροχες πληροφορίες και τα ωραία tips.
    Να 'σαι καλά, να ομορφοπερνάς και να γεμίζεις εικόνες κι εμπειρίες.
    Καλό απόγευμα κι ευχαριστούμε που μας ταξίδεψες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ Μαρίνα μου.Να περνάς και εσύ υπέροχα ☺️

      Διαγραφή
  3. Χαίρομαι που το χάρηκες το ταξίδι σου! Το οδοιπορικό σου κατατοπιστικότατο. Λένε πως πάνε πολλοί Έλληνες στην Ανδριανούπολη να ψωνίσουν. Φθηνά; Γι αυτό μιλάνε λίγα Ελληνικά οι έμποροι.
    Με το καλό να ξαναπάς όπου θες και να το ευχαριστηθείς
    Σ'ευχαριστούμε που το μοιράστηκες μαζί μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή