Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020

Μπρατισλάβα, το στολίδι του Δούναβη!

Χτισμένη στις όχθες του Δούναβη, είναι μια ήρεμη Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, αυτή της Σλοβακίας , η οποία κερδίζει τα βλέμματα.
Έχει σε πρώτο πλάνο τον πολιτισμό καθώς διαθέτει μουσεία,θέατρα και galleries. Κατά την είσοδό σας στην πόλη θα περάσετε από τη γέφυρα Nový most η οποία χτίστηκε τη δεκαετία του 1970. Έχει ύψος 95 μέτρα και μήκος 400 μέτρων. Φιλοξενεί το παρατηρητήριο, με το όνομα UFO στο οποίο στεγάζεται πλέον εστιατόριο.


Σειρά έχει το επιβλητικό κάστρο της πόλης η ιστορία του ξεκινά  από τον 10ο αιώνα. Το κάστρο καταστράφηκε από πυρκαγιά τις 30 Μαΐου 1811. Διαθέτει 4 πύργους μεγάλο αύλειο χώρο και πηγάδι. Έχει επίσης 4 πύλες αυτή του Σιγισμούνδου (νοτιοανατολικά), της Βιέννης (νοτιοδυτικά), του Νικολάου (βορειοανατολικά) και του Λεοπόλδου.
Τώρα έχει πάρει μια άλλη μορφή με κτίρια γοτθικού και αναγεννησιακού ρυθμού που χτίστηκαν τις τελευταίες δεκαετίες. Σώζονται όμως τα πέτρινα τείχη και έχει απίστευτη θέα σε όλη την πόλη.




Ένα ακόμη κάστρο που συγκεντρώνει τα βλέμματα είναι αυτό του Ντέβιν. Βρίσκεται στην κορυφή ενός απότομου βράχου, ύψους 212 μέτρων, στη συμβολή των ποταμών Δούναβη και Μοράβα. Πηγές αναφέρουν ότι υπήρχε από την νεολιθική εποχή.Ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος το 863 μ.χ. έφτασαν στο κάστρο, λίγο πριν ξεκινήσουν το ιεραποστολικό τους έργο.


Χαρακτηριστικό αξιοθέατο είναι και η μπλέ εκκλησία της Αγίας Ελισάβετ. Χτίστηκε το 1908 και αρχικά ήταν παρεκκλήσι σχολείου. Είναι καθολική και αφιερωμένη στην Ελισάβετ της Ουγγαρίας.


Ανακαλύψτε τη παλιά Πόλη και χαθείτε στα στενά της.  Έχει όμορφα διατηρητέα κτίρια και λογιών λογιών μαγαζιά για να αγοράσετε σουβενίρ, να πιείτε καφέ ή να φάτε.  



Ο δρόμος θα σας βγάλει στην Πύλη του Μιχαήλ. Η οποία είναι μια από τις κύριες εισόδους της παλιάς πόλης και η μοναδική που σώζεται μέχρι σήμερα. Ο πύργος είναι χτισμένος στην κορυφή του πασίγνωστου δρόμου Michalska. Στο εσωτερικό της είναι το "σημείο μηδέν" όπου δείχνει τις χιλιομετρικές αποστάσεις από μεγάλες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.


Το παλιό Δημαρχείο που χτίστηκε το 13ο αιώνα, φιλοξενεί και μια μικρή οβίδα καρφωμένη στον τοίχο του καθώς κατά τη διάρκεια πολιορκίας της πόλης, θέλησαν να το καταστρέψουν, πράγμα που δεν κατέστη δυνατό. Πλέον λειτουργεί ως χώρος πολιτισμού και στην κορυφή του έχει μπαλκόνι με ωραία θέα.


Ο γοτθικός καθολικός καθεδρικός ναός του Αγίου Μαρτίνου, έχει ύψος 85 μέτρων. Χρονολογείται από τον 13ο αιώνα. Στην κορυφή του πύργου βρίσκεται μια μεγάλη χρυσή κορώνα, η οποία τοποθετήθηκε το 1847 για να θυμίζει ότι στο παρελθόν έχουν γίνει στέψεις βασιλιάδων στο ναό. Διαθέτει κρύπτες, κατακόμβες και  το άγαλμα του έφιππου Αγίου Μαρτίνου.


Πόλος έλξης για τους τουρίστες είναι και τα μπρούτζινα αγάλματα, που βρίσκονται διάσπαρτα στην παλια πόλη. Ο πιο πολυφωτογραφημένος, είναι ο Cumil. Ένας χαμογελαστός εργάτης που ξεπροβάλλει μέσα από έναν υπόνομο. Είναι έργο του Viktor Hulik και τοποθετήθηκε το 1997 μαζί με τα υπόλοιπα γλυπτά.  Λίγο πιο πάνω απο τον Cumil, βρίσκεται ο Schone Naci και λιγο πιο πάνω στην πλατεία ο μπρούτζινος Ναπολέων που κάθονταν σε παγκάκι, αλλά τον μετέφεραν κάπου αλλού.

Σχετικά κοντά βρίσκεται και το γλυπτό του πασίγνωστου συγγραφέα παραμυθιών Hans Christian Andersen. Μια παράδοση αναφέρει πως αν κρατήσεις τα δάκτυλα από το δεξί του χερι και γράφεις εξετάσεις θα σε βοηθήσει να πετύχεις.





Το μνημείο Ναβίν, είναι ένα στρατιωτικό νεκροταφείο Ρώσων στρατιωτών, που απελευθέρωσαν την πόλη από το ναζιστικό καθεστώς. Εγκαινιάστηκε το 1960 και βρίσκεται λίγο πιο έξω από την πόλη σε ένα λοφίσκο.

Παραδοσιακό φαγητό της χώρας είναι το parene buchty. Πρόκειται για ντάμπλιγκς που τα γεμίζεις με κρέας ή μαρμελάδες, αν προτιμάς γλυκές γεύσεις. Θα βρείτε Βιεννέζικα σνίτσελ, μέχρι και σαλιγκάρια.

Για σουβενίρ αγόρασα τα κλασσικά, παραδοσιακά μαγνητάκια. Οι τιμές στα τουριστικά καταστήματα ήταν τσιμπημένες. Σαν νόμισμα έχουν το ευρώ.

Πήγα τα Χριστούγεννα του 2019 ημερήσια εκδρομή μιας και η βάση μας ήταν η Βουδαπέστη. Περάσαμε με λεωφορείο από τη μια χώρα στην άλλη, χωρίς έλεγχο ταυτότητας ή διαβατηρίων. Απείχε περίπου 3 ώρες από τη Βουδαπέστη. Φιλική συμβουλή στα κορίτσια, να έχετε ψιλά γιατί κάθε φορά που πάτε τουαλέτα χρεώνεται χεχεχεχε.....


Έχετε πάει στην Μπρατισλάβα;
Πως σας φάνηκε;   

6 σχόλια:

  1. Όμορφες οι φωτογραφίες σου, μας ταξιδεύουν. Δεν έχω πάει στην Μπρατισλάβα αλλά ένα ταξίδι το ήθελα. Μπράβο σου που ταξίδεψες. Τα ταξίδια ανανεώνουν!
    Καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ Άννα μου, ένα τριήμερο θεωρώ ότι φτάνει για τη Μπρατισλαβα. Αεροπορικώς σίγουρα θα έχει προσφορές από Ελλάδα. Είναι μια ήσυχη πόλη ή τουλάχιστον έτσι έδειχνε όταν πήγα εγώ 😁
      Καλή σου μέρα!

      Διαγραφή
  2. Πρέπει και φαίνεται να είναι πολύ ατμοσφαιρική πόλη Αριάδνη. Πόλη που διατηρεί στο ακέραιο την φυσιογνωμία και την προσωπικότητά της. Που δεν κουβαλά εκτρωματικές αλλοιώσεις και παρεμβάσεις κερδοσκοπικές.
    Κάθε σου φωτογραφία ήταν και μια όμορφη ξενάγηση, τέτοια που να νιώθουμε ότι ταξιδέψαμε όμορφα μαζί σου.
    Ευχαριστούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ωραία φαίνεται!!!! Με ταξίδεψες με τις περιγραφές σου!!
    Καλά ταξίδια να έχεις Αριάδνη μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όχι, δεν πήγα Αριάδνη μου κι ενθουσιάστηκα με την σημερινή σου ανάρτηση! Με τις υπέροχες φωτογραφίες σου και την περιγραφική σου δεινότητα, ήταν σαν να πήγα!
    Σ΄ευχαριστώ για την όμορφη βόλτα!
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και που δεν έχουμε πάει;
    Μας πήγες και μας έφερες και μας ξεσήκωσες... εξαιρετικό οδοιπορικό!
    Μπράβο Αριάδνη μου.
    Ένα μένει μόνο πια...να πάω και σώματι!!
    Σε φιλώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή