Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

Βουδαπέστη, ένας σαγηνευτικός προορισμός


Τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε hot ταξιδιωτικό προορισμό και όχι άδικα! Είμαι ενθουσιασμένη με αυτή την πόλη και τα υπέροχα κτίριά της. Θα μπορούσα να γράφω με τις ώρες, αλλά πιστέψτε με τα έγραψα λακωνικά. Έχει πάρα πολλά σημεία ενδιαφέροντος, αλλά στάθηκα στα πιο σημαντικά.
Η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας χτισμένη στις όχθες του ποταμού Δούναβη.Αποτελείται απο δυο πόλεις που ενώθηκαν στο παρελθόν. Η Βούδα είναι χτισμένη δίπλα και πάνω σε λόφους, ενώ η Πέστη σε πεδινό έδαφος.



Πρόκειται για Ευρωπαϊκή πόλη με πολλά όμορφα σημεία. Ένα τριήμερο ίσως δεν σας φτάσει για να την ανακαλύψετε. Μείναμε στην πλευρά της Πέστης (Ούγγρικο Κοινοβούλιο), όπου επιλέγουν οι περισσότεροι για διαμονή καθώς είναι η πιο σύγχρονη πλευρά της πόλης και με κίνηση όλες τις ώρες της μέρας




Την επισκεφθήκαμε τις ημέρες των Χριστουγέννων 2019 οδικώς από Θεσσαλονίκη, με ταξιδιωτικό γραφείο. Πιο συγκεκριμένα ξεκινήσαμε βράδυ στη 01:00 και φτάσαμε την επόμενη μέρα στις 20:30. Εμένα μου άρεσε και οδικώς καθώς διασχίσαμε τα Σκόπια μέσα σε 2 ώρες , τη Σερβία πολλές παρα πάνω ώρες και έπειτα φτάσαμε στην Ουγγαρία. Λόγω γιορτών η αναμονή στα σύνορα ήταν τραγική.....



Κοινοβούλιο
Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1904 σε ρυθμό γοτθικής αναγέννησης, με θόλο αναγεννησιακού ρυθμού. Το εσωτερικό του περιλαμβάνει 10 αυλές, 13 ανελκυστήρες, 27 πύλες, 29 κλιμακοστάσια και 691 αίθουσες. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα κτίρια στην πόλη, βρίσκεται στις όχθες του Δούναβη, στην πλευρά της Πέστης. Είναι πολύ ωραίο και απο την απέναντι πλευρά της Βούδας, αν πάρετε το μετρό.



Προμαχώνας/αποβάθρα των ψαράδων
Το φρούριο χτίστηκε το 1905 και αποτελείται από 7 πύργους όπου ο καθένας συμβολίζει μία από τις 7 φυλές των Μαγυάρων που ήρθαν στην Ουγγαρία το 1896. Το όνομα Προμαχώνας των ψαράδων το πήρε, διότι υπήρχε στο παρελθόν ψαραγορά σ αυτό το σημείο. Δεν υπάρχει είσοδος, είναι δωρεάν.Έχει απίστευτη θέα και βρίσκεται στη μεριά της Βούδας. Μέσα στον χώρο, μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Ματθαίου, θα δείτε ένα άγαλμα. Απεικονίζει το βασιλιά Στέφανο, οποίος εισήγαγε το χριστιανισμό στην Ουγγαρία. Η εκκλησία του Αγίου Ματθαίου, είναι ρωμαιοκαθολική  σε γοτθικό στυλ. Το κτίριο καταστράφηκε το 1241 από τους Μογγόλους και το σημερινό κτίριο γοτθικού Ρυθμού κατασκευάστηκε στο δεύτερο μισό του 13ου αιώνα. Το 1541, όταν οι Τούρκοι κατέλαβαν την Buda και η Εκκλησία μετατράπηκε σε τζαμί. Ανακαινίστηκε το 1970.



Κάστρο Βούδα
Ξεκίνησε να χτίζεται το 13ο αιώνα. Πρώτα χτίστηκαν τα τείχη, μετά από χρόνια το παλάτι και έπειτα το κάστρο επεκταθηκε και προστέθηκαν νέες πτέρυγες. Το 1810 καταστράφηκε ένα μεγάλο μέρος του λόγω πυρκαγιάς. Το ίδιο συνέβη και κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου πολέμου. Το 1950 ξεκίνησαν εργασίες αναστήλωσης. Βρίσκεται στη μεριά της Βούδας και μπορείτε να πάτε με μετρό ή λεωφορείο.




Βασιλική του Αγίου Στεφάνου
Βρίσκεται σε κεντρικό σημείο, απ' τη μεριά της Πέστης, ευθεία από την αλυσιδωτή γέφυρα. Πρόκειται για καθολική εκκλησία που ξεκίνησε να χτίζεται αρχές του 1900. Η καμπάνα της ζυγίζει 9 τόνους. Το όνομα της το πήρε από τον πρώτο Βασιλιά της Ουγγαρίας το Στέφανο και δεν είναι αφιερωμένη στον Άγιο Στέφανο.


Παπούτσια στον Περίπατο του Δούναβη
Τα 40 μπρούτζινα ζευγάρια υποδημάτων έχουν φιλοτεχνηθεί από τον σκηνοθέτη Can Togay και τον γλύπτη Gyula Pauer. Βρίσκεται ανάμεσα στην Αλυσιδωτή γέφυρα και το Κοινοβούλιο, παράλληλα στον ποταμό Δούναβη. Είναι αφιερωμένο στη μνήμη των 550.000 Ούγγρων, που έχασαν τη ζωή τους το 1944 – 1945. Πυροβολήθηκαν δίπλα στην όχθη από συμπατριώτες τους, οι οποίοι είχαν συνεργαστεί με τους Ναζί. Λίγο πριν εκτελεστούν , τους ζητήθηκε να αποχωριστούν ο,τι πιο πολύτιμο είχαν δηλαδή τα παπούτσια τους.



Αλυσιδωτή Γέφυρα/Chain Bridge
Ενώνει τη Βουδα με την Πέστη. Κοντά στο Κοινοβούλιο Χτίστηκε από τον Βρετανό William Clark. Έχει 375 μέτρα μήκος, 16 μέτρα πλάτος και εγκαινιάστηκε την 20η Νοεμβρίου του 1849.
Το 1889 οι Ούγγροι διαδήλωσαν πάνω στην αλυσιδωτή γέφυρα για την ελευθερία και την ανεξαρτησία. Έκτοτε η γέφυρα έγινε σύμβολο της Ουγγρικής ελευθερίας. Μπορείτε να την περπατήσετε άφοβα. Είναι όμορφη μέρα νύχτα.

Φωτογραφία: Raymond Cunningham

Πλατεία Ηρώων
Βρίσκεται πολύ κοντά στο ζωολογικό κήπο και στα λουτρά Σέτσενι, στη λεωφόρο Αντράσι. Το μνημείο στο κέντρο της πλατείας είναι το, Μνημείο της Χιλιετίας και χτίστηκε για την επέτειο των 1000 χρόνων από την κατάκτηση των Μαγυάρων. Το μνημείο περιέχει αγάλματα ανδρών της Ουγγρικής ιστορίας, βασιλιάδων, κυβερνητών και άλλων προσώπων, όπως ο βασιλιάς Στέφανος Α΄ κτλ. Στο κέντρο του Μνημείου υψώνεται η στήλη της χιλιετίας ύψους 36 μέτρων. Στην κορυφή βρίσκεται το άγαλμα του Αρχάγγελου Γαβριήλ.



Συναγωγή
Πολύ ωραίο κτίριο, κοντά σε στάση μετρό. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συναγωγή στην Ευρώπη και τη δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο. Μπορεί να φιλοξενήσει γύρω στους 3.000 προσκυνητές. Χτίστηκε μεταξύ 1854 και 1859 σε νεο-μαυριτανικό στιλ κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Έχει εισιτήριο.



Άγαλμα της Ελευθερίας
Βρίσκεται στο λόφο Γκέλερτ στην μεριά της Βούδας. Το μνημείο σχεδιάστηκε από Ούγγρο γλύπτη και καλλιτέχνη, και εγκαινιάστηκε το 1947.Ως φόρος τιμής στους Ρώσους στρατιώτες που απελευθέρωσαν την πόλη από τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. Αποτελείται από μια κεντρική φιγούρα που κρατά ένα φύλλο φοίνικα και 2 μικρότερα αγάλματα που αντιπροσωπεύουν το κακό και την πρόοδο.



Κάστρο Βάϊνταχουνιαντ

Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και χτίστηκε το 1896 από τον αρχιτέκτονα Ignác Alpár. Είναι χτισμένο με μια ενδιαφέρουσα μίξη μπαρόκ, αναγεννησιακού, γοτθικού ρυθμού αρχιτεκτονικού στυλ. Σήμερα στεγάζει το μουσείο Γεωργίας.

Λουτρά Σέτσενι
Πηγή: flickr

Λουτρά
Ο ιαματικός τουρισμός είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα της Βουδαπέστης. Είναι τα Σέτσενι, τα Γκέλερτ, τα Rudas,  τα Κίραλι και πολλά άλλα. Οι περισσότεροι τουρίστες επιλέγουν τα δυο πρώτα. Δυστυχώς δεν είχαμε χρόνο για να τα απολαύσουμε, γι αυτό και για πολλούς ακόμη λόγους,  θα επισκεφθώ ξανά την πόλη. Καλύτερα να κλείσετε διαδικτυακά εισιτήριο, για να αποφύγετε την αναμονή στην ουρά.



Δούναβης
Είναι σημείο αναφοράς για την πόλη. Μπορείτε να κάνετε και κρουαζιέρα κατά μήκος του ποταμού, κάτι που εγώ δεν έκανα. Μεγάλος ποταμός που φιλοξενεί και το νησάκι της Αγίας Μαργαρίτας.




Παραδουνάβια χωριά
Αφού πρώτα απολαύσετε τη Βουδαπέστη, αν έχετε χρόνο μπορείτε να επισκεφθείτε τα Παραδουνάβια χωριά. Σέντεντρε, Έστεργκομ με την Βασιλική του εκκλησία κτλ. Σ αυτά τα χωριά, θα περπατήσετε σε όμορφα πλακόστρωτα δρομάκια, με μικρά τουριστικά μαγαζιά και καφέ.



New York cafe
Δημιουργήθηκε το 1894 και είναι εντυπωσιακά διακοσμημένο σε μπαρόκ στυλ, με μάρμαρο, μπρούτζο, βελούδο και μετάξι. Όταν το επισκεφθήκαμε παραμονή Χριστουγέννων, το 1/4 του μαγαζιού ήταν γεμάτο και άφηναν τους πελάτες να περιμένουμε στην ουρά. Προφανώς για να συντηρήσουν το μύθο. Οι υπάλληλοι ευγενικοί, οι τιμές τσιμπημένες.

Τι να φάω;
Τη διάσημη σούπα Γκούλας (βοδινό κρέας, λαχανικά και πάπρικα), langos (τηγανητή ζύμη με κρέας, sour cream, λαχανικά, σκόρδο), Kürtőskalács (διάσημο γλυκό καμινάδα). Θα βρείτε αρκετά μαγαζιά με Τούρκικα ντονέρ σε καλές τιμές και ποιότητα, όπως επίσης και γνωστές αλυσίδες εστίασης.



Για τους λάτρεις του κρασιού: Στην πόλη Eger παράγεται και ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια, το διάσημο ερυθρό κρασί Egri Bikavér, που σημαίνει αίμα του ταύρου. Ασφαλώς και το κρασί δεν περιέχει αίμα ταύρου. Ο θρύλος λέει, ότι στο παρελθόν κατά τη διάρκεια πολιορκίας από τους Οθωμανούς, οι κάτοικοι έπιναν απ αυτό το κρασί για να αντέξουν στην μάχη και διαδόθηκε στους Οθωμανούς πως έπιναν αίμα ταύρου και οπισθοχώρησαν απελευθερώνοντας την πόλη.

Σουβενίρ: Τα κλασσικά μαγνητάκια και ό,τι έχει να κάνει με πάπρικα. Μην παραλείψετε να κάνετε μια βόλτα και στη διάσημη οδό Vaci με τη Χριστουγεννιάτικη αγορά τις μέρες των γιορτών και τα πολυκαταστήματα, όλη τη διάρκεια του έτους.




Έχετε πάει στη Βουδαπέστη;
Πως σας φάνηκε; 


Υγ:Οι φωτογραφίες είναι δικές μου εκτός κι αν αναφέρω το αντίθετο.

6 σχόλια:

  1. Τώρα ταξίδεψα Βουδαπέστη μαζί σου! Μέσα από τις διηγήσεις σου και τις όμορφες φωτογραφίες σου.
    Τι ωραία! Μας χρειαζόταν ένα ταξίδι έστως και μέσα από εικονες μια και ειναι πιο ασφαλές τώρα.
    Καλά να περνάς πάντα Αριάδνη μου και να ταξιδεύεις.Είναι το καλύτερο
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστούμε Αριάδνη μου για το όμορφο αυτό ταξίδι τις δύσκολες αυτές ώρες. Βάλσαμο! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευτυχώς Αριάδνη που υπάρχουν εδώ οι αναρτήσεις σου για να μοιραζόμαστε την ομορφιά κάποιων τόπων και προορισμών. Μας χρειάζεται πάρα πολύ αυτό.
    Καλησπέρα αγαπητή φίλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είδες Αριάδνη μου, πόσο τα ταξίδια που κάναμε κάποτε μπορούν και κρατούν τις καρδιές μας ζεστές σε δύσκολους καιρούς;
    Υπέροχη ξενάγηση σε μια πόλη που δεν γνωρίζω, ευχαριστούμε!

    ΑΦιλάκια πάντα τρυφερά και ασφαλή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλέ, πως μέσα στην καραντίνα, πήγαμε ταξίδι, μόνο εσύ ξέρεις! Αλλά ένιωσα ότι κάναμε ένα ταξίδι μαζί.
    Ευχαριστούμε για τις λεπτομέρειες και τις πανέμορφες εικόνες!
    Ξεφύγαμε λίγο.
    Ωραία και τα σουβενίρ. Εγώ κρασί βέβαια δεν πίνω, αλλά διέκρινα ένα στυλό; Αυτό θα το έπαιρνα κι εγώ χαχα
    Σε φιλώ γλυκά. Καλό μας ξημέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υπεροχη πολη Αριαδνη μου μολις πριν λίγες μέρες ηταν εκει η κόρη μου και είδα απιστευτες φωτογραφίες πολύ ωραίος προορισμός για το μελλον.. γιατι προς το παρον ειναι απαγορευτικός...ας ταξιδέψουμε με την σκεψη μας .. να σκεφτούμε όμορφα ταξιδιοτικά μέρη...μας κανει καλό...
    Να προσεχεις και όλα καλα θα πανε.. φιλιαα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή